14 oktober 200800:00

Door [email protected]

Jonge NHL-prospect sterft

Een 19-jarige prospect van de New York Rangers is maandag in Rusland in het harnas gestorven. Alexei Cherepanov stortte tijdens een wedstrijd van Omsk in de bank in elkaar en stierf korte tijd later. Waaraan de jonge Rus overleden is, is vooralsnog onbekend.

Cherepanov botste in de derde periode op het ijs tegen ploeggenoot Jaromir Jagr. De jonge Rus werd daarna in de bank onwel en verloor het bewustzijn. Of de botsing met Jagr iets met de gebeurtenissen te maken heeft is onduidelijk. Cherepanov kwam een aantal keer kort bij bewustzijn, maar zakte steeds weer weg. Bij aankomst in het ziekenhuis was hij overleden.

Diverse media melden dat er problemen waren met het regelen van een ambulance. Er wordt echter melding gemaakt van tijden die opliepen tot 20 minuten. De ambulance die standby had moeten staan, was schijnbaar aan het begin van de derde periode vertrokken. Er worden ook vraagtekens gezet bij de werking van de defibrillatoren, die werden ingezet bij de pogingen tot reanimatie van Cherepanov.

Cherepanov werd in 2007 als 17e gedraft door de New York Rangers. Nog vrij laat voor zijn soort talent, maar de Rus werd onaantrekkelijk voor clubs omdat hij had aangegeven mogelijk in Rusland te willen blijven spelen. Hij startte dit seizoen in de sterke Kontinental Hockey League, de Russische tegenhanger van de NHL. In 14 wedstrijden had hij als zeven goals en vijf assists op zijn naam staan bij Omsk, al van jongs af aan zijn club. Hij scoorde deze fatale maandag ook de openingstreffer.

Cherepanov in actie voor Omsk
Cherepanov (zwart) in actie voor Omsk

In 2006-07 verbeterde hij het Russische Super League record voor goals gescoord door een rookie. Zijn 18 goals waren genoeg om het oude record van Pavel Bure - 17 goals - te breken. Zijn 29 punten in zijn rookiejaar waren beter dan die van Evgeni Malkin, Alexander Ovechkin en Ilya Kovalchuk in hun eerste seizoen.

Ook in het shirt van zijn vaderland liet hij zich niet onbetuigd. In 2008 hielp hij het Russische juniorenteam aan brons tijdens het WK. Hij noteerde drie goals, drie assists en een plus 3 rating tijdens het toernooi.

Over de hele wereld wordt geschokt gereageerd op de dood van het jonge talent. Cherepanov werd algemeen beschouwd als de beste Europese ijshockeyer in zijn leeftijdsklasse.

> Bekijk hier een video-tribute voor Alexei Cherepanov