14 augustus 200400:00

Door Joep Meijsen

Josh Oort weg bij A'dam

De Nederlands-Canadese aanvaller Josh Oort ruilt Amsterdam in voor de Greenville Grrrowl van de East Coast Hockey League. De international blijft wel beschikbaar voor de Olympische kwalificatie van Nederland.

De 29-jarige Josh Oort speelde in totaal vier seizoenen bij de Amsterdammers. Tijdens het wereldkampioenschap in Noorwegen maakte de aanvaller zijn debuut voor Oranje. In vijf wedstrijden kwam hij tot vier goals en vier assists.

Josh Oort kwam als vrijwel onbekende speler in het seizoen 1998/99 bij Amsterdam binnen via Olympia Heist op den Berg uit de Belgische competitie. Vanaf zijn eerste seizoen toonde Oort zich een vaardige doelpuntenmaker die er ook nog in slaagde om anderen beter te laten spelen. In 42 wedstrijden kwam hij in zijn debuutseizoen tot dertig goals en 31 assists.

Oort was een integraal deel van de succesploeg die Amsterdam de afgelopen jaren op het ijs zette. Na een paar wedstrijden in de Oostenrijkse liga voor Zeltweg en iets meer dan een seizoen in de tweede Bundesliga bij EC Bad Nauheim keerde hij terug voor zijn tweede 'tour of duty' bij Amsterdam. Vorig seizoen nog was hij de nummer drie op de nationale topscorerslijst met 44 goals en 69 assists in slechts 44 wedstrijden. Alleen Andrew Williamson en David Hoogsteen brachten nog meer punten op hun naam.

Oort zou bij Greenville een contract hebben getekend dat hem beschikbaar houdt voor de Olympische kwalificatie. Spelen in Noord-Amerika was altijd al een droom voor Josh Oort, die na afloop van het seizoen 2001/2002 al kortstondig uitkwam voor de San Diego Gulls van de West Coast Hockey League. Oort werd op 12 mei 1975 geboren in St. Catharines, Ontario als zoon van een emigrant uit Amsterdam.

Voor Amsterdam is het vertrek van Oort een tegenslag. De ploeg was de afgelopen jaren gebouwd rond een aantal Nederlands-Canadezen, waaronder Josh Oort. Voorlopig staat alleen de komst van verdediger Ray Gallagher vast. Vertrokken bij de hoofdstedelijke dubbelwinnaar zijn doelman Casper Swart en verdediger Nick de Jong (beiden Emperors) en nu dus ook Josh Oort. Volgens de Engelstalige website www.amsterdambulldogs.com keren Trevor Sherban en Jason Smith terug bij de Bulldogs. Vanuit de officiële kanalen is het echter nog stil vanuit de hoofdstad.