11 februari 200800:00

Door Joep Meijsen

Jubileum Olie the Goalie

Olaf Kölzig vierde afgelopen weekeinde een jubileum. Dankzij een treffer van Mike Green in overtime sloot de nationale doelman van Duitsland zijn zevenhonderdste wedstrijd in de NHL af met een overwinning. De vraag is echter hoeveel er nog bij komen.

‘Ik zou eigenlijk een standaard-verklaring moeten opstellen, deze kopiëren en uitdelen bij ieder interview. Iedereen vraagt er toch naar.', zegt Kölzig er zelf over. De 37-jarige is dit seizoen de inzet van veel speculatie. Experts vinden dat zijn reflexen en positionering achteruit zijn gehold. Er wordt volop gespeculeerd dat Washington onderweg naar de play-offs beter een andere doelman zou kunnen aanschaffen.

kolzig03.jpgVoorlopig verdwijnt deze discussie even naar de achtergrond. Olie the Goalie was dit weekeinde het onderwerp van festiviteiten en in de overwinning op Washington blonk hij uit met enkele uitstekende saves. Zelf wees hij in de traditie van het ijshockey vooral naar zijn teamgenoten. ‘We hebben een jong en opwindend team. Je kon vandaag weer zien wat voor fantastische wedstrijden dat kan opleveren', zei hij na afloop van de wedstrijd.

De achtergrond van Kölzig is anders dan die van de meeste spelers. Hij is de enige in Zuid-Afrika geboren speler in de liga. Zijn ijshockeyvaardigheden deed hij echter op nadat hij op jonge leeftijd verhuisde naar Union Bay in British Columbia. Zijn ouders zijn van Duitse afkomst en zelf vroeg hij nooit de Canadese nationaliteit aan. Hoewel hij pas laat in zijn loopbaan een jaartje in Duitsland speelde, komt hij al tien jaar uit voor de nationale ploeg van onze Oosterburen.

Als junior speelde hij voor de Tri city Americans. Tijdens een wedstrijd voor deze ploeg raakte hij in een gevecht verwikkeld met de doelman van een concurrerende ploeg, Byron Dafoe. Het was vreemd genoeg de start van een jarenlange vriendschap. De twee waren zelfs getuige op elkaars bruiloft. Ook werken ze samen in verschillende organisaties voor het goede doel.

kolzig_dafoe.jpgEentje daarvan is Athletes against Autism, een organisatie die onderzoek naar autisme steunt. Dit onderwerp heeft de speciale aandacht van Olaf Kölzig, wiens zoon Carson aan deze aandoening lijdt. Zijn inspanningen voor goede doelen leverden hem in 2006 de King Clancy Memorial Trophy van de NHL op. Ook kocht hij vorig jaar samen met een andere speler zijn oude club de Tri City Americans, waarmee hij het voortbestaan voor de komende tien jaar garandeert.

Intussen is hij 37 jaar oud en in de herfst van zijn loopbaan. Hij speelt nog steeds voor de ploeg die hem in 1989 drafte, wat in de huidige NHL steeds zeldzamer wordt. Verschillende keren zei hij ‘nee' tegen aanbiedingen van andere clubs die bereid waren hem veel meer geld te betalen. Geen wonder dat hij bij de verkiezing van de beste Capital allertijden de meeste stemmen ontving.

Met de Capitals ging hij de afgelopen jaren door diepe dalen heen. Onder leiding van de jonge Rus Alexander Ovechkin doet de ploeg nu voor het eerst in jaren echter weer mee om een plek in de play-offs. Het is de vraag of Kölzig daar tegen die tijd ook nog bij is. Zijn contract loopt aan het einde van het seizoen af en de speculaties dat Washington versterking in het doel gaat halen, worden steeds sterker. Kölzig verdient een mooier einde aan zijn loopbaan in de NHL.

You Tube tribute voor Olie the Goalie >>>