Flyers vs hys 200210

20 februari 201000:00

Door Joep Meijsen

Kaarten play-offs bijna geschud

De ontknoping van de eredivisie bereikte zaterdagavond deels een ontknoping. Den Haag verzekerde zich met de winst in Heerenveen van de tweede plaats, terwijl Eaters een punt verspeelde in Amsterdam en daarmee alleen nog kan hopen op de derde plaats.

Het was een spannende avond ijshockey, met als hoogtepunt de wedstrijd tussen Heerenveen en Den Haag, waarbij voor beide teams veel op het spel stond. Het ging bovendien ook nog lange tijd gelijk op, maar uiteindelijk zegevierde Den Haag met 3-5. Daardoor verspeelden de Friezen het thuisvoordeel in de kwartfinale.

Amsterdam - Geleen

Geleen kwam in actie in Amsterdam. Die laatste ploeg verraste door de slotfase van de wedstrijd in te gaan met een 2-1 voorsprong. Uiteindelijk forceerde Eaters nog wel de gelijkmaker en pakte de winst in overtime, maar daarmee verspeelde Geleen wel een belangrijk punt. De ploeg moet nu zelf zondag winnen van Eindhoven en dan hopen dat Amstel Tijgers een nieuwe stunt kan uithalen, deze keer tegen Tilburg, en zo alsnog klimmen naar de derde plaats.

Eaters staat weliswaar puntgelijk met Tilburg, maar op onderling resultaat zijn de ploegen in alle opzichten gelijkwaardig. Dit betekent dat het algemene doelsaldo de doorslag zal gaan geven en dat is ruimschoots in het voordeel van Trappers. Geleen zal Eindhoven met achttien goals verschil moeten kloppen om dit om te buigen.

Daardoor lijkt het er op dit moment sterk op dat we series krijgen tussen Tilburg en Eindhoven en Geleen en Heerenveen in de kwartfinales van de play-offs. Zonder meer series met veel potentie, waarbij het spijtig is dat deze maar in een best-of-three zullen worden afgewerkt. Het definitieve antwoord op de line-up van de play-offs weten we zondagavond.

Heerenveen - Den Haag

In Heerenveen duurde het tot de derde periode voordat de wedstrijd definitief beslist werd. De thuisclub had via goals van Andrey Levitin en Hans Kroon eerder in de wedstrijd twee keer de leiding genomen, maar Den Haag sloeg via Matt Korthuis en twee goals van Alexander Selivanov hard terug.

Paul Vincent scoorde vijf minuten voor het einde van de tweede periode nog wel de gelijkmaker, maar Mike Lalonde nam twee minuten later de goal voor zijn rekening die later de game-winner bleek te zijn. Calle Johansson kogelde in de derde periode nog een keer raak om de voorsprong een veilige marge te geven.

Eaters Geleen had in Amsterdam veel moeite om de lokale defensie te slechten. Vlak voor tijd keek het team van Mike Pellegrims zelfs nog tegen een 2-1 achterstand, onder meer dankzij een goal van Brent Janssen. Drie minuten voor tijd scoorde Erik Tummers op de powerplay de langverwachte gelijkmaker, terwijl Ziga Svete in de overtime de winnende goal voor zijn rekening nam.

Eindhoven - Groningen

Voor Groningen en Eindhoven stond er minder op het spel zaterdag. De onderlinge ontmoeting in het IJssportcentrum in Eindhoven leverde een ruime zege op voor de thuisclub. Het werd uiteindelijk 9-1, onder meer door drie goals van Robbert Maas en twee goals voor Jeff Winchester. De tegengoal kwam haast vanzelfsprekend van de stick van Peter Cartwright.