15 december 200600:00

Door Joep Meijsen

Kansen van U20 slinken

De promotiekansen van Jong Oranje zijn fors geslonken. De ploeg verloor eerder deze week na penaltyshots van gastland Litouwen en is nu afhankelijk van andere resultaten. Gisteren werd Servië met 9-1 opgerold door de U20 van Nederland.

Vooraf werd verwacht dat Japan de voornaamste concurrent zou zijn van Nederland in de strijd om de promotie. Het is echter gastland Litouwen dat de touwtjes in handen lijkt te hebben in eigen land. De ploeg kwam als promovendus op het niveau van Nederland terecht en lijkt direct door te stijgen dankzij zeges op Oranje en Japan.

Alleen als Litouwen op de slotdag verliest van Korea en Nederland wint van Japan kan de ploeg van de bondscoaches Robb Serviss en Tommie Hartogs nog promoveren. Diederick Hagemeijer van Tilburg had twee doelpunten in de wedstrijd tussen Nederland en Litouwen, waaronder de gelijkmaker voor Nederland twaalf seconden voor tijd, waardoor in ieder geval nog overtime werd afgedwongen. De andere Nederlandse treffer kwam van de stick van Tony Demelinne van Den Haag.

De overtime bracht geen beslissing, waardoor penaltyshots uitkomst moesten brengen. Die werden door de jonge Litouwers beter genomen dan door hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Voor Oranje verzorgde Ian Meierdres twintig saves op 24 schoten.

Een dag later had Nederland het een stuk makkelijker tegen Servië. Mitch Bruijsten had vier goals en twee assists voor Nederland in de 9-1 zege. Ronald Wurm tekende voor twee goals en twee assists, terwijl Kevin Bruijsten drie doelpunten voor zijn rekening nam.

Oranje kan nu weinig anders dan zaterdag afwachten hoe de wedstrijd tussen Korea en Litouwen afloopt om vervolgens zelf de ontmoeting met Japan te spelen. Vandaag is een rustdag voor de teams tijdens het wereldkampioenschap in Elektrenai.