13 december 200800:00

Door Joep Meijsen

Karakterzeges Devils en Hijs

Nijmegen Devils zag de selectie nog verder uitdunnen, maar wist toch een overwinning te boeken op Heerenveen. Eindhoven leek op weg naar een stunt in Den Haag, maar goudhaantje Matt Korthuis zorgde voor de overtimezege voor de gastheren.

Nijmegen Devils - Heerenveen Flyers

Nijmegen Devils boekte in eigen huis de zestiende overwinning van het seizoen. Net als twee dagen eerder tegen Den Haag eentje op karakter. Speelde het team van Frank Gentges toen al met een krappe selectie. Daaruit vielen voor de wedstrijd van vanavond ook nog Jesse Baraniuk, Akim Ramoul en Dave Stappershoef weg. Bovendien viel gaandeweg de ontmoeting ook nog Remo Spijers uit, zodat er nog maar met iets meer dan twee lijnen kon worden gespeeld.

En toch werd er door Nijmegen gewonnen. Dat was de verdienste van de overgebleven Devils, maar Flyers mag de hand ook in eigen boezem steken. Het team van Chris Eimers was geen schim van de ploeg die afgelopen zondag een prima overwinning boekte in Tilburg en begon slap aan het treffen. Binnen een paar minuten stond Heerenveen al met 2-0 achter, een stand die in de rest van de ontmoeting niet meer rechtgetrokken kon worden.

Nijmegen had de jonge Duitse verdediger Lorenz Schneider naar de voorhoede gestuurd. Hij was betrokken bij beide eerste goals. De Friese defensie bood hem na ruim drie minuten spelen vrije doorgang. Schneider schoof de puck af naar Matt Armstrong, die met een droog schot zijn eerste treffer in Nijmeegse dienst verzorgde. Driekwart minuut later bracht Schneider scherpschutter TJ Sakaluk in stelling die de puck in het dak schoot voor de 2-0.

Flyers moest hergroeperen en deed dit met een treffer van Jacco Landman, die tijdens een periode van druk de trekker overhaalde voor zijn tweede treffer sinds zijn comeback in de eredivisie enkele weken geleden. Nijmegen had echter de laatste lach in de openingsperiode. De naam Jurryt Smid zal de gemiddelde Nederlandse ijshockeyliefhebber niet veel zeggen. Een pas zeventienjarige Hagenees, die vorig jaar in Zoetermeer speelde.

Recentelijk kwam hij aanwaaien bij Nijmegen en verdiende een plek in de selectie van Frank Gentges. Na een kwartier spelen in de eerste periode scoorde hij met een prima uitgevoerde wrap-around, afgerond met een backhander zijn eerste treffer op het hoogste niveau in Nederland.

Flyers domineerde de tweede periode, maar wist dit pas op de valreep om te zetten in een doelpunt. Met nog acht seconden op de klok profiteerde voormalig Nijmegen-captain Bert van den Braak van klungelig uitverdedigen en vallend schoof hij de puck achter de woedende Boris Ackers. Eerder in de periode was een treffer van Nijmegen al afgekeurd omdat deze op de rebound viel tijdens een delayed penalty.

De over het algemeen zeer rustig verlopen wedstrijd, de eerste straf voor Heerenveen viel pas na de dertigste minuut, werd in de derde periode alsnog wat hectisch. Bij Nijmegen begon de vermoeidheid een rol te spelen en Heerenveen rook zijn kansen. Toch was het Nijmegen dat weer toesloeg. Erik Landman en Hans Kroon liepen tegen straffen op en na het keurige terugleggen van Matt Armstrong was het Adam Gebara die de marge terugbracht op twee goals.

Flyers was woest over deze treffer, omdat bij een Friese speler de stick uit de handen zou zijn geslagen. De treffer stond echter wel. In de slotfase was het Nijmegen dat in optocht naar de strafbank vertrok en met de goalie al van het ijs en twee Devils in de strafbank was het een andere ex-Nijmegenaar die tot scoren kwam. Nick de Jong met een schot van afstand. Deze keer was het de beurt aan de Nijmegenaren om te protesteren, omdat aan deze goal een tripping vooraf zou zijn gegaan.

Tot een gelijkmaker kwam het echter niet, waardoor Nijmegen de derde zege in de bekercompetitie op zijn naam bracht. Coach Frank Gentges was na afloop echter alles behalve een gelukkig man. ‘We zetten op het ijs een ongelooflijk seizoen neer, maar hoe lang kunnen we dat volhouden met zo'n smalle selectie? Zaken als de medische verzorging moeten écht professioneler worden opgezet als je op dit niveau wil ijshockeyen. Ik erger me echt kapot aan dat soort dingen.'

Hijs den Haag - Eindhoven Kemphanen

Eindhoven Kemphanen leek lang op weg naar een stunt in Den Haag. Het team van Leo van den Thillart moest zich echter tevredenstellen met één punt. Het was captain Matt Korthuis die in de overtime shorthanded uiteindelijk toch de winst bracht bij het moeizaam draaiende Den Haag.

Ook voor de Hagenezen was het de tweede wedstrijd in drie dagen. De ploeg had op woensdag een teleurstellende wedstrijd gespeeld tegen Nijmegen en leek tegen het steeds beter spelende Eindhoven tegen een blamage aan te lopen. Tyler Hilbert scoorde met een penaltyshot zijn twaalfde treffer van het seizoen om Kemphanen na iets minder dan een kwartier spelen op voorsprong te brengen.

Kavin Galerno maakte er na 27 minuten spelen zelfs 2-0 van, maar via Robert Horak hield Den Haag de schade in de tweede periode in ieder geval nog beperkt. Toen John Gordon daarna met zijn tweede sinds zijn comeback vroeg in de slotperiode de gelijkmaker inschoot, leek Den Haag alsnog op weg naar de winst. Zes minuten voor tijd was het Brian Mullally die op de powerplay de winnende goal leek te scoren.

Kemphanen toonde echter aan over veerkracht te bezitten. Kevin Galerno onderscheidt zich al het hele seizoen met goede acties en een neusje voor doelpunten. Met zijn zeventiende van het seizoen schoot hij Eindhoven alsnog naar de overtime. Daarin sloeg uiteindelijk Matt Korthuis dus zijn slag, zodat Den Haag het extra punt in eigen huis kon houden.