14 februari 200800:00

Door [email protected]

Karalahti vast in drugszaak

De Finse ijshockeyer Jere Karalahti zit diep in de problemen. Een Finse openbare aanklager heeft zes jaar celstraf geëist tegen de voormalige NHL-verdediger, op verdenking van medeplichtigheid aan het smokkelen van drugs. De 32-jarige Fin wordt al sinds november vastgehouden in een cel.

Karalahti wordt verdacht van deelname aan een smokkeloperatie van amfetamines en cocaïne vanuit Estland naar Finland. Hij zou ook zo'n twintigduizend euro hebben bijgedragen aan deze operatie. Karalahti werd afgelopen november tijdens een training van Kärpät Oulu gearresteerd. In totaal werden die dag 19 mensen opgepakt die met de zaak te maken haddden.

De Fin heeft ook in de NHL geen smetvrij verleden. Hij moest de Noord-Amerikaanse competitie in 2002 verlaten nadat hij voor de derde keer de 'substance abuse'-regels van de NHL had overtreden. Onder die regeling valt overmatig gebruik van zowel drank als drugs.

Karalahti had sinds zijn arrestatie geweigerd ook maar een woord over de zaak te zeggen. Volgens de openbaar aanklager had dit te maken met Karalahti's lidmaatschap van de Bandidos motorbende, die een erecode zouden hebben om nooit met de politie te praten. Karalahti ontkent dat deze code zou bestaan en sprak deze week voor het eerst in de rechtzaal over de zaak.

Volgens de Fin zouden zijn problemen zijn ontstaan door een wilde zomer. Nadat het seizoen 2006-07 was afgelopen begon hij aan een lange periode van feesten en drinken. 'In de winter heb ik hard gewerkt. In de zomer heb ik hard gefeest', aldus Karalahti in de rechtzaal. Hij vertelde vrijwel aaneengesloten dronken te zijn geweest van mei tot eind juni, waarna de voorbereidingen voor een nieuw seizoen begonnen.

De laatste inkomsten van zijn oude club HIFK Helsinki had Karalahti in het voorjaar ontvangen, maar hij ging toch onverminderd door met het uitgeven van geld. Hij leende zo'n vijftienduizend euro van jeugdvriend Nikke om het financiële gat te dichten. Karalahti slaagde er vervolgens in om tienduizend euro los te weken van NHL-er Olli Jokinen, onder het voorwendsel dat hij met dat geld onder zijn contract bij HIFK af kon komen. Dat geld werd aan Nikke doorgeschoven, die het geld gebruikte voor een smokkeloperatie.

Als de openbaar aanklager kan aantonen dat Karalahti wel degelijk betrokken was bij de organisatie, dan kan de Fin voor zes jaar de cel in. Saillant detail is dat de Slowaakse Extraliga-koploper Slovan Bratislava Karalahti een contract heeft aangeboden terwijl het proces in volle gang was. Door complicaties werd de transfer echter niet voor de IIHF-deadline gemeld, waardoor Karalhti in elk geval dit seizoen niet meer in actie kan komen voor de Slowaken. Hij mag het land op dit moment ook niet verlaten.

Karalahti speelde in totaal 166 wedstrijden in de NHL, waarbij hij uitkwam voor de LA Kings en de Nashville Predators. Tussen 2003 en 2007 speelde de defence weer bij zijn oude Finse club HIFK Helsinki. Afgelopen zomer wisselde hij naar het eveneens Finse Kärpät Oulu.