Flyers kelleher lach 0708

3 juni 200800:00

Door Joep Meijsen

Kelleher blijft bij Flyers

Doelman Tim Kelleher verdedigt ook komend seizoen het doel van Heerenveen Flyers. Het wordt het tweede seizoen in Friesland voor de populaire Canadees.

De Amerikaanse doelman ontwikkelde zich afgelopen jaar tot een publiekslieveling in Thialf. Vooral in de halve finaleserie tegen Den Haag onderscheidde Kelleher zich met een reeks uitstekende wedstrijden. Dit gebeurde nadat hij drie maanden uit de running was geweest met een blessure.

Kelleher is de tweede doelman onder contract in Heerenveen. Eerder al legde de ploeg Martijn Maghielse vast, die vorig jaar nog het doel verdedigde van het tweede team van Heerenveen.

De intussen 28-jarige Kelleher kreeg zijn opleiding bij één van de meest gerenomeerde universiteitsteams in de Verenigde Staten, Boston College. Hij was daar twee jaar lang de back-up van Scott Clemensen, die de afgelopen jaren de vervanger was van Martin Brodeur bij de New Jersey Devils en intussen in Toronto in de American Hockey League speelt.

Een groot deel van de medespelers van Kelleher speelt professioneel, waarbij Brian Gionta en Brooks Orpik twee van de bekendere spelers zijn die een vaste plek in de NHL hebben veroverd. Alleen in zijn derde seizoen bij Boston was Kelleher de goalie met de meeste wedstrijden voor zijn team.

Na het behalen van zijn diploma maakte Kelleher de overstap naar de professionals bij de Tulsa Oilers in de Central Hockey League, waar hij de back-up was van Rod Branch en tot 24 wedstrijden kwam. Daarna volgde de oversteek naar Europa. Ook hier vervulde hij de rol van back-up in de hoogste Italiaanse divisie voor Jeff Maund, die onder meer ervaring in Rusland en de DEL op zijn naam heeft.

Om toch ervaring als starter te krijgen zakte Kelleher drie jaar geleden af naar het tweede niveau in Italië, waar hij voor HC Gardena en HC Eppan speelde. Bij die laatste club kwam hij onder meer ex-Flyer Tyler Palmiscno en oud-Amsterdammer Likit Andersson tegen. Dit jaar volgt een verbod op import-goalies in de tweede Italiaanse divisie, waardoor de Flyers via oud-coach Brian de Bruyn in contact kwam met Kelleher.

De Bruyn is komend seizoen de hoofdcoach in Den Haag.