Kemphanen luchinkin intro0910

5 juni 200900:00

Door Joep Meijsen

Kemphanen kiest voor Russen

Eindhoven Kemphanen heeft drie ervaren imports aangetrokken uit de voormalige Sovjet-Unie. Het gaat om de Rus Sergei Luchinkin en de Wit-Russen Sergei Chernyavsky en Yuri Kuzmenkov.

Vooral de 32-jarige Luchinkin is een verrassende speler. Hij kwam vorig jaar nog uit voor Voskresensk Khimik, dat uitkomt in de Russische KHL, de sterkste ijshockeyliga van Europa. In 45 wedstrijden kwam hij daar tot twaalf goals en twaalf assist. Eerder kwam hij uit voor onder meer Dynamo Moskou, Spartak Moskou en CSKA Moskou. In 1995 werd hij door de Dallas Stars gedraft in de achtste ronde.

Hij speelde vorig jaar ook nog tien wedstrijden voor Keramin Minsk in de Wit-Russische liga. Hierin kwam hij tot vijf goals en vijf assists. ‘Luchinkin kan een sensatie worden in Nederland', zegt technisch directeur van Kemphanen Tommie Hartogs in Eindhovens Dagblad. Samen met voorzitter Kees Retera ging Hartogs in maart naar Minsk om een paar spelers te bekijken. ‘We kwamen voor de twee Wit-Russen, maar Luchinkin viel meteen op tijdens een training', aldus Hartogs. ‘Hij heeft een enorm overzicht en technisch is hij heel goed.'

De 35-jarige Sergei Chernyavsky speelde vorig seizoen ook voor Minsk in de Wit-Russische liga. De ervaren aanvaller kwam verder in het verleden uit op het hoogste niveau in Rusland, Oostenrijk en Frankrijk. In 2000/01 was hij voor Innsbruch in 39 wedstrijden goed voor 27 goals en 18 assists. Zijn statistieken van vorig jaar ontbreken op dit moment nog. Chernyavsky is ook een voormalig international van Wit-Rusland. Zo speelde hij tijdens het WK in Eindhoven in 2002 voor zijn land.

De 32-jarige Yuri Kuzmenkov is ook al afkomstig van Minsk. Daar speelde hij vorig seizoen 25 wedstrijden waarin hij vier assists voor zijn rekening nam. Hij speelde het grootste deel van zijn loopbaan voor verschillende clubs in Minsk, met uitzondering van een jaar op het hoogste niveau in Slowakije en enkele seizoenen in de lagere divisies in Rusland. Kuzmenkov is een voormalige jeugdinternational voor Wit-Rusland.

Voorzitter Mark Retera legt in Eindhovens Dagblad uit hoe het kan dat Kemphanen het drietal heeft kunnen contracteren. ‘In Wit-Rusland hebben veel sponsoren zich teruggetrokken. Deze jongens gaan bij ons hetzelfde verdienen als de andere imports. Bovendien zien zij Kemphanen als een tussenstap op weg naar Duitsland of Italië.' Het internationaal gelouterde trio moet onder meer de jonge Eindhovense spelers verder gaan helpen.