Kemphanen vincent closeup 1112

28 januari 201201:38

Door Remco

Kemphanen wint thriller in Thialf

In een rechtstreeks duel om de belangrijke vierde plek, heeft Eindhoven Kemphanen een belangrijke slag geslagen. In Thialf won Eindhoven van concurrent Friesland na het nemen van penalty shots. Paul Vincent benutte het winnende penalty shot tegen zijn oude club.

Het was een bijzondere avond in Heerenveen. In een emotioneel en spannende wedstrijd gebeurde van alles. De afgelopen dagen stonden in teken van het slechte nieuws vanuit Friesland. Vanwege financiële tegenvallers dreigde de club de vijf imports naar huis te moeten sturen. De emotie rondom dit nieuws was vanaf het eerste fluitsignaal merkbaar.

Flyers ging het beste om met de situatie en was de betere ploeg in de eerste periode. Het duurde alleen tot de 18e minuut voordat de openingstreffer te bewonderen viel. Marcus Pryde die wederom in de aanval was geposteerd, opende de score. Een schot van Jamie Visser werd nog geblokkeerd door de EIndhovense verdediging. De puck eindigde voor de schaatsen van Marcus Pryde die daarna Kyle Moir het nakijken gaf.

Eindhoven maakte een zwakke indruk in de eerste periode. Vooral in de passing ging er veel fout, gelukkig stond de verdediging wel goed. Dat was mede te danken aan Nick de Jong die verrassend terugkeerde in de opstelling. Tommie Hartogs: ‘Nick de Jong is één bonk karakter. Nick is al een maand uit de roulatie door een aantal scheurtjes in de knie. Maar ondanks dat stond hij er vanavond. Hij speelde een prima wedstrijd en was bij onze twee goals betrokken. Ik vrees wel dat ik hem morgen niet kan gebruiken tegen Herentals. Deze inspanning zal wel een flinke reactie gaan geven in zijn knie.'

Aanvankelijk ging Friesland in de tweede periode door met het sterke spel. Toch verzuimde de thuisploeg om de voorsprong uit te breiden. De grootste kans was voor doelpuntenmaker Pryde. Met een uitstekende individuele actie versierde Pryde een penalty shot. De Canadees stuitte echter op Kyle Moir.

In het tweede gedeelte van de tweede periode kwam Eindhoven beter in de wedstrijd. Toch lukte het Kemphanen niet om voor de pauze op gelijke hoogte te komen.Kemphanen begon de derde periode met een restantje powerplay. Na 82 seconden spelen lag de puck achter Martijn Oosterwijk die net als collega Moir een geweldige wedstrijd speelde. Kevin Bruijsten klopte Oosterwijk door een schot van Nick de Jong van richting te veranderen.

Vijf minuten voor tijd herhaalde de geschiedenis zich. Ditmaal was het Bob Teunissen die een schot van de Jong van richting veranderde. Wederom was Oosterwijk kansloos door deze deflectie.In de laatste minuten nam de hectiek en spanning alsmaar toe. Anderhalve minuut voor tijd haalden Justin Bekkering en Hans Kroon hun goalie naar de kant.

In de slotminuut kreeg Flyers de beloning. Na een scrimmage voor de goal van Moir, wist Joey Sides uiteindelijk de puck in het doel te werken. Terwijl Eindhoven protesteerde, ontplofte Thialf en was de ontlading bij de spelersgroep enorm. Hartogs: ‘Ik kon niet zien of de goal onterecht was omdat er zoveel spelers rond het doel stonden en op het ijs lagen. Daarom vroeg ik aan scheidsrechter de Brabander om de videobeelden te bekijken. Maar het video goal judge systeem was niet aanwezig dus kon hij niks voor me doen.'

Door de late gelijkmaker van Sides, volgde een spannende overtime. Vanaf de eerste minuut kregen beide ploegen een aantal kansen op de winnende goal. Maar die bleef uit waardoor penalty shots deze strijd gingen beslissen. Een lange serie aan penalty shots werd uiteindelijk beslist door de oude meester Paul Vincent. De 37-jarige Amerikaan miste zijn eerste kans maar later in de serie scoorde Vincent tweemaal achter elkaar. Joey Sides kon dit kunststukje niet herhalen en miste het laatste penalty shot.

Jamie Visser baalde na afloop stevig van de nederlaag: ‘Deze wedstrijd paste precies in het plaatje van de afgelopen dagen. Het was een vreemde en emotionele wedstrijd. Wij verzuimden in het begin afstand te nemen mede door het fantastische keeperswerk van Moir. Bij de late gelijkmaker dacht ik echter dat ons moment was aangebroken. Wij zijn als groep als een hechte familie naar elkaar toegegroeid de afgelopen dagen. Zowel bij de late goal van Sides als na het scoren van mijn eerste penalty shot, dacht ik dat het nu ging gebeuren voor ons. Het mocht helaas niet zo zijn.'

Visser had wel goed nieuws te melden in de catacomben van Thialf: ‘Dankzij hulp van mensen, is het nu al gegarandeerd dat alle imports het seizoen af kunnen maken. Dat is geweldig nieuws want ik ben ervan overtuigd dat we in de tussenronde een waardige tegenstander kunnen zijn. Ook als Eindhoven van Herentals wint, denk ik dat wij het Den Haag en Tilburg moeilijk kunnen maken.'

Tommie Hartogs besefte dat de eerste slag gewonnen is maar dat morgen nog een belangrijke wedstrijd volgt: ‘We gaan morgen vol voor de winst tegen Herentals. Die vierde plek is absoluut een must voor ons. Met alle respect voor Amsterdam, maar door alle blessures heb ik heel veel moeten vragen van mijn spelers. Deelnemen aan de makkelijkere poule is daarom een must. Ik ben wel heel tevreden met de winst hier. Door de gebeurtenissen in Heerenveen voelde je de emotie al toen we aankwamen in het stadion. De emotie heeft Flyers een flinke boost gegeven en daarom ben ik trots op mijn ploeg. We hebben al op eerdere momenten wedstrijden verloren in de slotfase. Nu hebben we weliswaar een voorsprong weggegeven in de laatste minuut, maar we hebben wel de wedstrijd gewonnen. Dat is een belangrijke stap voor deze ploeg.'

Eindhoven speelt morgenavond om 20.30 uur in eigen huis tegen Herentals. Winst in reguliere speeltijd of na overtime is genoeg om de vierde plek binnen te slepen. Mocht Eindhoven verliezen van Herentals, dan kan Friesland zondagavond de vierde plek heroveren. Ook de Friezen spelen hun laatste wedstrijd tegen Herentals.