25 september 200600:00

Keulen verliest ook thuis

Köln leed zondag de tweede nederlaag van het weekend en van het seizoen. In de eigen Kölnarena werd met 3-4 verloren van Ingolstadt. Het winnende doelpunt werd in de laatste minuut gescoord door Matt Higgins.

De ploeg van Doug Mason lijkt op papier een serieuze outsider voor de titel in Duitsland. Met Adam Hauser en Oliver Jonas is het doel van Köln in ieder geval in goede handen. Daarnaast beschikt Mason over een ervaren en zeer sterke verdediging met aanvallend sterke spelers zoals Stéphane Julien en Mirko Lüdemann. Ook de aanval van Köln liegt er niet om. Topscoorder Ivan Ciernik en veteraan David McLlwain bleven behouden voor de club, en tevens versterkte de ploeg uit de Domstad zich deze zomer met Aaron Gavey, Bryan Adams en Sean Tallaire.

In de wedstrijd tegen Ingolstadt vormden zij een gevaarlijke aanvalstrio en creëerden ze veruit de meeste kansen. De wedstrijd begon overigens slecht voor de thuisploeg want al na drie minuten lag de puck achter goalie Oliver Jonas. Een fraai uitgevoerde aanval belandde uiteindelijk wat gelukkig via een Köln-verdediger voor de voeten van Jason Holland. De verdediger van Ingolstadt met de fraaie naam liet Jonas kansloos met een hard schot in de linkerbovenhoek.

De eerste periode kwam maar moeizaam op gang en dat kwam vooral door de vele straffen. Het publiek in Köln zag scheidsrechter Richert als de boosdoener en liet dit ook duidelijk merken. Er was ook een hoop irritatie tussen beide ploegen. Ingolstadt-speler Cameron Mann had het vanuit de spelersbank voortdurend aan de stok met Jason Marshall en Tino Boos van Köln.

De grootste kans voor Köln kwam na een powerplay van Ingolstadt. Captain David McLlwain kon de puck zo oppikken toen hij uit de strafbank kwam schaatsen. Eenmaal bij het doel van Jimmy Waite aangekomen, werd de 39-jarige Canadees van achteren onderuit gehaald. Het daarop volgende penalty shot van McLlwain was echter een prooi voor de topgoalie van Ingolstadt, Jimmy Waite. Naast een loeihard schot van Aaron Gavey was er verder niet veel te beleven in de eerste periode.

Köln begon de tweede periode furieus en Ingolstadt raakte bedolven onder Keulse aanvallen. McLlwain scoorde de 1-1 op een prachtige assist van Ivan Ciernik. Nog geen minuut later was het McLlwain die verdediger Stéphane Julien op zijn wenken bediende. De Canadees verschalkte Waite met een laag schot en bracht zijn ploeg op een verdiende 2-1 voorsprong.

De controle van de wedstrijd was nu geheel in handen van Köln. Althans zo leek het. De gelijkmaker viel uit de lucht na negen minuten in de tweede periode. Florian Keller mocht zomaar door het aanvalsvak soleren en passeerde tenslotte ook Oliver Jonas. Na deze goal was de thuisploeg het helemaal kwijt want de volgende aanval resulteerde in de 2-3 voor Ingolstadt. Het was wederom Jason Holland die zijn ploeg voor de tweede keer op voorsprong zette. Vlak voor de goals van Ingolstadt was nota bene Cameron Mann nog van het ijs gestuurd na een grove slashing, maar dit mocht niet baten voor die Haie.

Lang leek Ingolstadt de 2-3 voorsprong te behouden in de derde periode. Köln kreeg meerdere goede kansen waaronder de grootste van allemaal voor Sebastian Furchner. De 24-jarige Duitser mocht geheel vrij aanleggen voor de neus van Waite maar maaide compleet over de puck heen. Toch viel de 3-3 alsnog met een speler van Köln op de strafbank. Bryan Adams tikte de puck tergend langzaam in de goal na een prachtige uitbraak van Sean Tallaire.

De 10.000 fans in de Kölnarena zagen de wedstrijd uiteindelijk toch eindigen in een verlies voor de thuisploeg. Scheidsrechter Richert stuurde Mirko Lüdemann naar de strafbank voor een licht vergrijp en liet vlak daarna een speler van Ingolstadt voor een soortgelijke actie onbestraft. Resultaat: Richert was de gebeten hond en de game winning goal voor Ingolstadt door Matt Higgins. Door deze nederlaag zakken ‘die Haie’ af naar een vijfde plaats op de ranglijst.