23 april 200600:00

Knotsgek gelijkspel Oranje

Oranje is het wereldkampioenschap in Estland begonnen met een gelijkspel tegen Litouwen. In een knotsgekke slotfase scoorde Oranje twee keer met het eigen doel leeg, waarbij de gelijkmaker van Tommie Hartogs viel met nog maar 28 seconden op de klok.

Een video-impressie van de persconferentie >>>

Een fotoreportage van de wedstrijd >>>

Een video-impressie van de Sakuhall >>>

De IJshockey.com WK Blog >>>

Met nog twee minuten te spelen en de stand 1-3 leek Oranje op een nederlaag af te stevenen. Na een time-out haalde Doug Mason zijn doelman naar de kant. Dit leek een verkeerde zaak, want Pliskauskas veroverde de puck en kon alleen op het net af. Tot ieders verbazing belandde de puck echter op de paal.

De tegenaanval van Oranje was dodelijk. Dave Livingston vond met een perfect pass zijn teamgenoot Lamonte Polet. Die vuurde een geweldig schot af in de bovenhoek voor de 3-2. De treffer viel 1.16 minuut voor het einde. Doelman Groeneveld keerde nog even terug in het net, maakte een save en verdween weer naar de bank. Marcel Kars pikte de puck op achter het doel, schaatste op kracht langs de defensie. Zijn schot werd geblokt, maar Hartogs stond op de goede plek om de gelijkmaker binnen te schieten.

ÂDe doelpaal was onze beste vriend vandaagÂ, zei een opgeluchte Doug Mason na afloop van de wedstrijd. ÂAls het 1-4 wordt, is het afgelopen. Nu komen we dankzij die twee late treffers alsnog langszij. Dit is de derde keer in een jaar tijd dat we tegen Litouwen speelden en het derde gelijkspel. Volgens mij het juiste resultaat in de wedstrijd.

De bondscoach was minder tevreden over de start van zijn ploeg. Ă‚We begonnen te agressief. We probeerden de wedstrijd in de eerste periode te winnen. Daardoor liepen we echter juist tegen een achterstand op. Ons wedstrijdplan was om geduldig te spelen en Litouwen te frustreren. Dat werkte echter in de eerste periode helemaal niet. Vanaf de tweede periode speelden we beter.Ă‚

Oranje kwam al vroeg in de wedstrijd op achterstand. Tommie Hartogs moest een straf uitzitten en Darius Lelenas verlengde een schot van de blauwe lijn in de richting van de bovenhoek. Na 10 minuten werd het zelfs 2-0 voor de Baltische ploeg toen Vaiciuskevicius van dichtbij raak schoot.

ÂHet was wennen voor onsÂ, zei de Nederlandse man-of-the-match Simon de Wit na afloop. ÂHet ijs was een stuk sneller dan in Nederland. De puck ging daardoor een stuk sneller, waardoor het leek alsof de passes niet goed aankwamen. Het kostte tijd om daaraan te wennen. Zoals het ook tijd kostte om te wennen aan het hogere tempo van het internationale ijshockey.Â

De aanvaller van Amsterdam hield echter vertrouwen. Ă‚We hebben de laatste keren iedere keer gelijkgespeeld tegen Litouwen. We kregen kansen genoeg. Vooral toen die puck voor het lege net op de paal kwam. Ik schaatste er vlak achter. Ik kon mijn ogen niet geloven. Daarna die twee snelle goals. Prachtig.Ă‚

Voor die tijd kwam Nederland nog wel terug tot 1-2. Het was Simon de Wit zelf die halverwege de wedstrijd shorthanded de puck veroverde, alleen doorging op de doelman en met een handige beweging scoorde. Toen het echter vier minuten voor tijd 1-3 werd door Egidijus Bauba leek alles verloren. Tot de knotsgekke slotfase.

Volgens De Wit kan het nu alleen nog maar beter worden. Ă‚Nederland gaat in een toernooi altijd beter spleen naar mate het toernooi vordert. Dit is een goed uitgangspunt voor de rest van het kampioenschap.Ă‚

Op de foto: Lamonte Polet scoort 3-2. Foto: Marco Spelten