Marlies Goessens is uitgeroepen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Marlies Goessens is uitgeroepen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau — © Lex Eckhardt

26 april 202316:17

Door Joep Meijsen

Koninklijke onderscheiding voor Marlies Goessens

IJshockey Nederland-vrijwilliger Marlies Goessens is vandaag koninklijk onderscheiden voor haar verdiensten voor de ijshockeysport.

Goessens ontving vanmorgen uit handen van de burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen het lintje dat behoort bij de onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Deze wordt uitgereikt aan mensen met verdiensten met een regionale of zelfs landelijke uitstraling en betekenis. Goessens was voorgedragen door IJshockey Nederland vanwege haar enorme inzet voor de ijshockeysport zowel in Geleen als landelijk. 'Haar inzet en betrokkenheid voor ijshockey is fantastisch. Mensen om haar heen beschrijven haar als een zeldzaamheid. Vinden er geen woorden voor om de dankbaarheid die zij voor haar voelen uit te drukken', zo wordt de onderscheiding onderbouwd.

Marlies Goessens is zo'n waardevolle vrijwilliger waarop altijd een beroep kan worden gedaan. Zowel door een vereniging als Smoke Eaters Geleen als IJshockey Nederland. 'Een verenigingsmens in hart en ziel'. Ze is voorzitter, vice-voorzitter en wedstrijdsecretaris geweest in Geleen en was ook jarenlang de coach van het damesteam bij de club. Daarmee werd ze twee keer kampioen van Nederland. Haar verdienste voor de groei en ontwikkeling van het vrouwenijshockey in Nederland is groot. 'Mede door haar inzet heeft het Nederlandse ijshockey een eigen vrouwencompetitie gekregen. Ze is ook mede-organisator van Hockey Camp Europe, een 14-daags jeugdkamp in Geleen.'

De inzet van Goessens rond evenementen van IJshockey Nederland is ook onmisbaar. Onder meer bij wereldkampioenschappen zoals die in Nederland georganiseerd zijn speelde ze een belangrijke rol in het succes van deze toernooien. 'Haar geweldige inzet wordt gezien en hoog gewaardeerd, ook in Den Haag. Het is mij dan ook een grote eer om haar te mogen mededelen dat het Zijne Majesteit Koning Willem Alexander heeft behaagd om haar te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau', zo klonk het vanmorgen.

IJshockey Nederland feliciteert haar van harte met deze prachtige onderscheiding.

Bondsdirecteur Theo van Gerwen feliciteert Marlies Goessens met haar koninklijke onderscheiding.
Bondsdirecteur Theo van Gerwen feliciteert Marlies Goessens met haar koninklijke onderscheiding. — © Lex Eckhardt
Marlies Goessens is een van de drijvende krachten achter de groei van het Nederlandse vrouwenijshockey
Marlies Goessens is een van de drijvende krachten achter de groei van het Nederlandse vrouwenijshockey — © Lex Eckhardt
Goessens ontving haar lintje op de ijsbaan in Geleen. Een betere plek is niet denkbaar.
Goessens ontving haar lintje op de ijsbaan in Geleen. Een betere plek is niet denkbaar. — © Lex Eckhardt