Nl teunissen close

19 april 200700:00

Door Joep Meijsen

Korthuis goudhaan Oranje

Oranje heeft vanmorgen klassebehoud grotendeels veiliggesteld met een overwinning in overtime tegen Estland. Na drie gelijkopgaande periodes was het Matt Korthuis die Nederland met het tweede Nederlandse schot in de overtime de zege bezorgde.

Afhankelijk van het resultaat van China tegen Frankrijk kan Oranje hierdoor met een iets geruster gevoel de slotwedstrijd tegen de gastheren ingaan. Nederland komt door de winst in overtime op drie punten, terwijl China nog op nul punten staat. Beide teams ontmoeten elkaar overmorgen.

Nederland moet doelman Phil Groeneveld dankbaar aankijken. De Esten schoten bijna twee keer zo vaak op het doel als de Nederlanders, maar met 31 saves hield de in Italië spelende Nederlandse-Canadees de ploeg in de wedstrijd. Oranje kwam tot twee keer toe in de wedstrijd op voorsprong, maar moest steeds een gelijkmaker toestaan. De laatste keer met nog maar iets meer dan een minuut te spelen in de periode.

Nederland kreeg na vijf minuten spelen de eerste goal tegen van de ploeg die vorig jaar Oranje nog met grote cijfers de baas was. Maksim Ivanov gebruikte de ruimte op het ijs die ontstond toen Nederland tegen een straf wegens too many men aankeek. Het was de derde goal in het toernooi voor Ivanov.

Chad Euverman bewees zich vorig jaar al als een goede aanwinst voor Nederland. De speler vlak voor de play-offs bij Amsterdam belandde loste het verlossende schot na twaalf minuten terwijl Nederland met twee man meer op het ijs stond. Matt Korthuis en Leo van den Thillart verzorgden de assists.

De lijn van Jamie Schaafsma en Brad Smulders is de meest productieve bij Oranje. Na zeven minuten in de tweede periode sloeg dit duo wederom zijn slag. Met Nederland op de powerplay was het Smulders die zijn derde in WK-verband scoorde om zo Nederland voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong bracht.

In internationaal ijshockey wordt streng gefloten, althans op de lagere niveaus, en straffen tegen Bjorn Willemse en Phil Groeneveld leverden Estland halverwege de tweede periode een langdurige 5 op 3 op. De grote ster van het Estse ijshockey heet Andrei Makrov en hij had maar veertien seconden nodig om de gelijkmaker te scoren.

Bob Teunissen was het afgelopen seizoen één van de productiefste in Nederland geboren spelers in de competitie. In een voor Nijmegen Emperors grotendeels mislukt seizoen nam hij zijn verantwoordelijkheid als aanvalsleider voor een in individueel niveau geslaagde jaargang. Vorig seizoen toonde hij zich al een defensief sterke aanvaller in Oranje, die ook offensief zijn bijdrage leverde.

Terwijl derde periode nog amper was begonnen bracht hij op aangeven van Casey Vanschagen Oranje opnieuw op voorsprong. Een situatie die lang in stand bleef. Winst in reguliere speeltijd had het behoud van de status in Division I definitief gegarandeerd, maar Andrei Makrov had andere plannen. Vlak voor tijd wist hij toch de gelijkmaker langs Phil Groeneveld te krijgen.

Het laatste woord was echter aan het Nederlandse team. Matt Korthuis scoorde binnen twee minuten van het begin van de overtime zonder assistentie de winnende goal. Nederland heeft daardoor waarschijnlijk aan het bereiken van de overtime tegen China genoeg om ook volgend jaar weer op Division I-niveau te kunnen spelen. Zaterdag volgt de ontknoping.