29 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Korthuis tekent bij Flyers

Ex-Nijmegen Tiger Matt Korthuis heeft bij Heerenveen Flyers getekend. De aanvaller kwam in het seizoen 2002-03 tot 27 goals en 21 assists in 48 wedstrijden. Met het aantrekken van Korthuis is Heerenveen de derde club in de Eredivisie die de afgesproken limiet van buitenlanders negeert.

Hoewel Matt Korthuis beschikt over een Nederlands paspoort, telt hij volgens de regels nog niet als Nederlander, omdat hij pas Ă©Ă©n seizoen in de competitie heeft gespeeld. Met de tevens als buitenlanders geldende Don Nichols, Oleg Timchenko, Robert Starke en Tyler Palmiscno beschikt Heerenveen nu over vijf imports.

Eerder al besloot Geleen zich niet aan de afspraken te houden en kreeg Den Haag Wolves permissie van het voorzittersoverleg om het verlies aan ervaren spelers de compenseren met twee extra buitenlanders. Het is echter nog niet duidelijk of Den Haag ook gebruik maakt van deze mogelijkheid, de club heeft nog geen selectie bekendgemaakt voor de dit weekeinde startende competitie. Heerenveen leverde met John Versteeg, Lamonte Polet, Justin Bekkering en Lester Arts ook veel ervaring in.

De 23-jarige Matt Korthuis speelde het afgelopen seizoen op senior-niveau in het westen van Canada. Hiervan zijn geen statistieken beschikbaar. Het jaar daarvoor was hij een waardevol lid van het Nijmegen Tigers-team dat in de finale van de play-offs in de vijfde wedstrijd onderuit ging tegen Amsterdam.

Korthuis speelde in een lijn met Doug Stienstra en Bob Vandersluis. Stienstra was het brein in die lijn, Vandersluis schaatste zich een ongeluk en Korthuis zorgde voor de afronding. Daarbij liep hij overigens tevens tegen liefst 175 strafminuten op.

Daarvoor kwam Korthuis uit voor de Estevan Bruins in de Saskatoon Junior Hockey League. In 61 wedstrijden kwam hij tot 29 goals en 33 assists.