17 januari 200700:00

Door Joep Meijsen

Korthuis velt Eaters in cup

Amstel Tijgers legde woensdagavond beslag op de vierde beker in vijf jaar. In een uitverkocht ijsstation in Eindhoven scoorde Matt Korthuis de winnende goal na minder dan een minuut in overtime. ‘Deze finale bewijst hoe leuk ijshockey in Nederland kan zijn. Ik ben enorm trots op mijn jongens.'

Ron Berteling was na afloop begrijpelijk een bijzonder tevreden man. Het was ook inderdaad een uitstekende finale voor 1882 toeschouwers. Vooral in de eerste periode golfde het spel enorm snel op en neer en ook in het restant van de wedstrijd ontbrak het niet aan kansen, terwijl de spanning opliep in de richting van de overtime. Beide coaches gaven complimenten aan de beide goalies, die vooral in de tweede en derde periode een veel hogere score voorkwamen.

Uiteindelijk heette het goudhaantje Matt Korthuis. In de extra tijd caramboleerde de puck voor zijn stick en met een droog schot maakte hij een einde aan de finale. Geleen was de overtime begonnen met een man minder, maar de winnende goal viel op het moment dat John Holmes net terug het ijs op schaatste. Of Amsterdam daarmee ook de terechte winnaar was, is de vraag. Beide teams boden topvermaak en hadden daarmee recht op een prijs.

De wedstrijd begon spectaculair en controversieel. Al binnen een halve minuut raakte Jamie Schaafsma de lat boven Frank Novello. Na iets meer dan twee minuten spelen schoot dezelfde speler wel raak. Een kogel van Leo van den Thillart raakte doelman Novello vol op het masker en Jamie Schaafsma had de tegenwoordigheid van geest om de vallende puck in het net te schuiven. Tot verbijstering van de spelers van Geleen keurde scheidsrechter Van der Waarden de treffer goed.

Lang kon Amsterdam niet genieten van de voorsprong. Slechts 28 seconden later lag de puck aan de andere kant in het net. De schuiver was van Mike Walling en doelman Pelletier ging zeker niet vrijuit bij deze goal. Daarmee was de wedstrijd weer in evenwicht, maar het enorme tempo in de wedstrijd bleef. Het was allemaal niet technisch hoogstaand, er werden veel fouten gemaakt, maar het was wel aantrekkelijk voor het aanwezige publiek.

Geleen kwam na acht minuten op voorsprong. Jochen Gross moest naar de strafbank, waardoor Eaters de eerste powerplay van de wedstrijd kregen. De eerste de beste opgezette aanval van Geleen leverde een treffer op van Brad McDonald. De volgende powerplay liep echter een paar minuten later een stuk minder goed af. Ivy van den Heuvel stuurde Paul Vincent shorthanded weg, de jonge Bosschenaar schaatste goed mee en verscheen net op tijd voor het doel van Frank Novello om een uitgekiende assist van Vincent eenvoudig binnen te schieten.

De hal maakte zich al op voor een waar doelpuntenfestijn, maar zo ver kwam het niet. Beide teams leken een beetje geschrokken van de chaotische start en gingen defensiever spelen. ‘Het werd vooral in de tweede en derde periode een schaakspel', analyseerde Ron Berteling na de wedstrijd. Beide teams kregen de kansen om de wedstrijd te beslissen, waarbij vooral Geleen in de derde periode goede mogelijkheden had de finale in eigen voordeel om te buigen, maar tot doelpunten leidde dit niet.

Een straf tegen John Holmes anderhalve minuut voor tijd werd Eaters uiteindelijk fataal. Coach Hyrsky was na afloop ziedend over de call, maar Matt Korthuis werd overduidelijk gehinderd door de stick van Holmes. In de powerplay zelf kwam Amsterdam niet tot scoren, maar uiteindelijk bewees Matt Korthuis zijn waarde voor Amsterdam.

Geleen-coach Dave Hyrsky was na afloop van de wedstrijd tevreden over het niveau van de wedstrijd, maar niet tevreden met de uitslag en de scheidsrechter. ‘Met een betere scheidsrechter was dit nog een veel leukere finale geweest', zei hij op de persconferentie na afloop. Hyrsky ontving na de wedstrijd nog een match penalty van Van der Waarden.

Ron Berteling deelde de negatieve mening van zijn collega niet. ‘Het is natuurlijk makkelijk als je net een finale gewonnen heb, maar ik moet hem een compliment geven. Het was een finale met niet zo veel straffen en dat heb ik dit seizoen wel anders gezien.'