NHL kovalev 0809

7 juli 200900:00

Door [email protected]

Kovalev/Koivu exit bij Habs

Demonstraties van Habs-supporters ten spijt vertrekt Alexei Kovalev na vijf jaar bij de Montréal Canadiens. De Russische topscorer van de traditieclub uit Montreal vertrekt naar de Ottawa Senators. De club maakte daarnaast bekend dat icoon Saku Koivu geen contractverlenging krijgt.

Kovalev speelt al 19 jaar in de NHL en hij zal er nog zeker twee jaar aan vast te plakken. De Russische winger tekende in Ottawa nadat hij niet tot zaken wist te komen met de General Manager van de Canadiens, Bob Gainey. Naar verluidt duurden de onderhandelingen te lang, waarna de General Manager besloot de knoop zelf door te hakken.

alg_kovalev.jpg
Foto: Alexei Kovalev (links)

Afgelopen seizoen was de speler uit Togliatti nog de topscorer van de club uit Quebec. Hij maakte in totaal 65 punten, waaronder 26 doelpunten. De behendige aanvaller gaat er niet bepaald op achteruit. Hij zal in Ottawa 10 miljoen dollar krijgen voor een tweejarige verbintenis. Ottawa wordt Kovalev's vierde NHL-club. Voor zijn periode in Montréal speelde hij enkele jaren bij de New York Rangers en Pittsburgh Penguins.

Ottawa is erg content met de nieuwe aanwinst. Op het moment leeft de club uit Ottawa in onmin met sterspeler Dany Heatly en de komst van Kovalev zet de verhoudingen enigszins op scherp tussen beide kampen. Heatly krijgt sinds afgelopen seizoen beduidend minder ijstijd en wordt verweten minder hard te werken dan in de voorgaande jaren.

‘Kovalev maakt spelers op hem heen beter en hij is één van de betere spelers in de liga', aldus Senators General Manager Bryan Murray over de 35-jarige Rus. Murray hoopt dat de speler iets extra's kan brengen. ‘In deze organisatie hebben we veel spelers die hard werken en elke avond strijden, maar we hadden iets speciaals nodig en hij is een speciale speler'.

Naast het vertrek van de Rus, maakte Montréal ook bekend dat Saku Koivu niet zal terugkeren. De Finse aanvoerder van het team zal na 13 jaar geen contractverlenging krijgen. Gedurende het afgelopen seizoen maakte de center nog 50 punten voor ‘Les Habs' en eindigde hij op de derde plek van de topscorerslijst van zijn team. Het is nog onzeker of de speler stopt of zijn loopbaan elders zal vervolgen.

Ter compensatie trokken de Canadiens maar liefst vijf spelers aan. Brian Gionta, Mike Cammalleri, Scott Gomez, Hall Gill en Jaroslav Spacek komen de rangen versterken van ‘Le Bleu, Blanc et Rouge'. Alle spelers tekenden meerjarige contracten. Aanvallers Gionta en Cammalleri tekenden zelfs voor vijf jaar.

Hiernaast was er minder goed nieuws voor Pittsburgh Penguins-held Maxime Talbot. De speler, die er in de afgelopen finaleserie eigenhandig voor zorgde dat de Stanley Cup nu in Pittsburgh staat, is geblesseerd. In de laatste en beslissende wedstrijd scoorde de aanvaller twee maal. Hij is minimaal vier tot vijf maanden uitgeschakeld met een schouderblessure.

20080115pdpenguins0114f_500.jpg
Foto: Yevgeni Malkin en Maxime Talbot (rechts)