YOG2024

YOG 2024 Gangwon Korea

Lara van 15 mag naar de Olympisxche spelen

7 januari 202418:59

Door Danny Micola von Fürstenrecht

Lara van 15 mag ijshockeyen op Olympische spelen

Aan het idee moet Lara Kluijtmans nog even wennen, maar heel binnenkort is de 15-jarige ijshockeyster Olympiër. Het talent op ijzers mag Nederland vertegenwoordigen op de Jeugd Olympische Winterspelen. (Bron: Eindhovens Dagblad)

Lara van 15 mag ijshockeyen op de Olympische Spelen. Aan het idee moet Lara Kluijtmans nog even wennen, maar heel binnenkort is de 15-jarige ijshockeyster Olympiër. Het talent op ijzers mag Nederland vertegenwoordigen op de Jeugd Olympische Winterspelen. De jonge Helmondse kan nog niet helemaal geloven dat ze half januari in het vliegtuig naar Gang- won stapt. In die Zuid-Koreaanse provincie werden in 2018 de Winterspelen in Pyeong- chang gehouden en nu dan de jeugdeditie van 2024. Het is gaaf dat we in datzelfde grote stadion mogen spelen", vertelt Lara.

Pasgeleden nog maar kreeg ze voor het eerst te horen dat ze geselecteerd was voor het nationale jeugdteam. Dat had ik niet verwacht. Ik ben de eerste van de vereniging die naar de Spelen mag", vertelt de speelster van de Eindhovense Kemphanen vrij nuchter, terwijl ze haar beschermers omdoet om zo voor een training het ijs op te gaan.

Waar de meeste ijshockeyers al beginnen als ze een jaar of zes zijn, maakt Kluijtmans pas op haar elfde voor het eerst echt kennis met de sport. Als ze haar achterneef Damian Kluijtmans voor de Kemphanen ziet spelen, is ze meteen om. Ze heeft gewoon veel talent", vertelt vader Ronnie Kluijtmans. „Ik ben super- trots op haar. Hoe gaaf is het om je dochter naar de Olympische Spelen te zien gaan?", zegt hij, terwijl hij naar zijn dochter kijkt.

Ze komt uit een echte ijshockey-familie. Pa speelt twintig jaar lang zelf, net als zijn twee broers. Mijn vader werkte vroeger voor Philips en werd uitgezonden naar Zweden, Daar leerde hij de sport kennen en besloot dat zijn zoons ook moesten gaan ijshockeyen. De ijsbaan is mijn tweede thuis geworden", vertelt hij. Intussen speelt hij wegens een bles- sure niet meer, maar het ijshockey- virus heeft zijn dochter getroffen.

Het leven van de jonge Kluijtmans bestaat deze weken vooral uit trainen. Op maandag heeft ze tot kwart voor vijf school en moet ze om zes uur op de ijsbaan staan, dinsdagmiddag krijgt ze vrij van school omdat ze dan met het Olympisch team traint in Dordrecht en op zaterdag speelt ze wedstrijden. Veel tijd voor mezelf houd ik niet over, maar deze kans laat je natuurlijk niet liggen.

Trotse vriendinnen
Eigenlijk heeft ze op woensdagavond ook training, maar die slaat ze momenteel even over. Eind dit schooljaar doet ze namelijk eindexamen, dus moet ze ook tijd besteden aan school. "Dat is soms lastig te combineren", bekent ze. Maar ik heb veel geluk met mijn mentor. Hij is ijshockeyfan en helpt me met het inplannen van extra studie-uren."

Op haar vriendinnen kan Kluijt mans ook rekenen. Zij vinden het heel cool dat ik naar de Spelen mag en ze laten zeker merken dat ze trots zijn", zegt ze. Soms is het druk in mijn hoofd en ben ik een beetje afwezig in de les. Dan komen ze voor me op." Leren voor een toetsweek valt niet mee als je op trainingskamp bent, weet Kluijtmans, maar vooralsnog lijkt ze eind dit schooljaar te kunnen slagen. Ooms, tantes en ouders hebben al tickets naar Zuid-Korea geboekt. Kluijtmans zal tussen 20 en 25 januari in wedstrijden van drie tegen drie en twee keepers strijden om goud. Haar ijshockey-idool? „Dat is toch wel Damian", zegt ze. „Mijn achterneef."