19 maart 200800:00

Door Joep Meijsen

Leafs opnieuw in het nauw

Het ziet er dit seizoen wederom niet rooskleurig uit voor de Toronto Maple Leafs. Voor het derde jaar op rij dreigt het team van coach Paul Maurice de playoffs te missen. Met nog negen wedstrijden op het programma blijft de onrust toenemen.

De afgelopen maanden rommelde het in Toronto. De resultaten van de Leafs vielen tegen en na zo'n 40 wedstrijden stond het team zelfs even onderaan in de Eastern Conference. Er ontstonden geruchten dat Toronto de first round pick zeker wilde stellen voor de draft van volgend jaar. Vanaf dat moment bleef de onrust toenemen. GM John Ferguson Jr. werd ontslagen en zijn positie werd opgevuld door Cliff Fletcher, de man die 1994 Mats Sundin naar Toronto haalde. In de tradeperiode zou Fletcher de Leafs op het goede spoor moeten zetten.

Trade deadline
Dit lukte slechts gedeeltelijk. Fletcher won twee draft picks door Chad Kilger en publiekslieveling Wade Belak met de Florida Panthers te sturen. Door het vertrek van Hall Gill kreeg Toronto nog twee picks van Pittsburgh. Fletcher: ‘Opbouwen gaat niet van de ene op de andere dag. Ik ben tevreden met deze trades. Hier kunnen we straks iets mee.' Voor de GM was het een grote tegenvaller dat Mats Sundin gebruik maakte van zijn ‘no-trade'-clausule. Bij een vertrek van Sundin zou er veel salarisruimte vrijkomen zijn. Deze ruimte had dan geïnvesteerd kunnen worden in nieuwe spelers.

De laatste wedstrijden zijn echter wel hoopgevend voor de Leafs. Negen van hun laatste vijftien wedstrijden werden gewonnen. Inmiddels is de achterstand op de Philadelphia Flyers nog zes punten. Geen kansloze uitgangspositie. ‘Er zijn nog negen wedstrijden te spelen', zegt Alexei Ponikarovsky. ‘Met een beetje geluk kan er nog van alles gebeuren. We zullen in ieder geval niet opgeven.'

Maurice
Paul Maurice kondigde voor aanvang van dit seizoen aan op te zullen stappen als de Leafs de playoffs niet halen. Wat hier uiteindelijk van terechtkomt, zullen we snel zien. Op zaterdag 5 april spelen de Leafs in Montreal hun laatste wedstrijd van het reguliere seizoen.