31 maart 200800:00

Door [email protected]

Legende Howe 80 jaar

Op 31 maart werd levende legende Gordie Howe 80 jaar oud. De Detroit Red Wings vierden zijn verjaardag met een speciale ceremonie voor de wedstrijd tegen Nashville. Toevallig sneuvelde in die wedstrijd een nog staand record van de Hall of Famer.

Howe staat wereldwijd bekend als Mr Hockey en wordt gezien als één van de beste forwards aller tijden. Tijdens zijn actieve carrière won hij zes Art Ross Trophies (NHL topscorer), zes Hart Memorial Trophies (NHL MVP) en kwam hij uit in 23 NHL All-Star Games.

De Canadees speelde zijn eerste NHL-wedstrijd op 18-jarige leeftijd bij de Detroit Red Wings, waar hij 25 seizoenen zou blijven. Howe won in die periode vier Stanley Cups met zijn team. Van 1948 tot en met 1956 eindigden de Red Wings elk seizoen op de eerste plaats.

In zijn vroege jaren werd Howe vaak vergeleken met Maurice 'Rocket' Richard. Beide spelers waren rechter wingers met rugnummer negen. Tijdens hun eerste onmoeting in het Montréal Forum sloeg Howe de Rocket met een vuistslag neer. Toen Richard in 1960 zijn schaatsen aan de wilgen hing, roemde hij Howe omdat 'Gordie alles kan'.

In 1970 werd Howe door chronische polsproblemen gedwongen te stoppen. Hij ging op het kantoor van de Red Wings aan de slag, maar raakte gefrustreerd. Na een polsoperatie tekende hij een contract bij Houston in de nieuwe World Hockey Association. Hij speelde dat jaar in hetzelfde team als zijn zoons Mark en Marty. In 1974 won Howe op 46-jarige leeftijd nog de MVP Award in de WHA.

Toen de WHA in 1979 klapte, verhuisde Howe met de Hartford Whalers naar de NHL. Op 51-jarige leeftijd speelde hij nog een volledig seizoen van 80 wedstrijden mee. Hij scoorde 15 doelpunten en zijn team haalde de playoffs. Door zijn oproep voor het All-Star team begin 1980, heeft Howe in vijf decennia in All Star Games gespeeld.

In 1997 tekende hij op 70-jarige leeftijd een contract bij de Detroit Vipers in de IHL, waar hij één shift speelde. Daarmee heeft hij in zes decennia professioneel ijshockey gespeeld.

Als Howe's NHL en WHA carrière worden opgeteld, dan heeft hij in totaal 1.071 goals en 1.518 assists genoteerd in 2.421 wedstrijden. Zijn meest productieve jaren waren in een tijdperk dat scoren moeilijk. Wayne Gretzky heeft in zijn loopbaan uiteindelijk meer doelpunten en assists verzameld, maar speelde minder wedstrijden. Mark Messier stopte ermee toen hij 11 wedstrijden minder had gespeeld dan Howe.

De 'Gordy Howe Hattrick' wordt nog steeds gebruikt om de combinatie van een doelpunt, een assist en een straf voor vechtpartij aan te duiden. Interessant genoeg heeft Howe die hattrick maar in twee wedstrijden gehaald.

Tijdens het verjaardagsfeestje sneuvelde afgelopen zondag een nog staand record van Howe. Johan Franzen scoorde in overtime de winnende goal voor Detroit en noteerde daarmee zijn zesde gamewinner binnen een kalendermaand. Daarmee verbeterde hij een clubrecord dat Howe deelde met Henrik Zetterberg.