24 mei 200500:00

Door [email protected]

Licht in lockout tunnel

Een heel NHL seizoen ging verloren door de lockout. Over een periode van maanden werden uitputtende onderhandelingen gevoerd met totaal geen resultaat. Spelers en eigenaren stonden lijnrecht tegenover elkaar. Maar heel voorzichtig lijken de partijen nu iets optimistischer te worden.

Afgelopen week werd vier dagen lang opnieuw onderhandeld over een nieuwe CAO. En de gezichten van de betrokkenen stonden voor het eerst in tijden niet meer alleen op onweer. Het werd ook wel tijd, want het nieuwe seizoen dient zich al bijna weer aan.

Volgens berichten in Canadese kranten heeft de NHL een deadline gesteld op midden juni. Als er dan nog geen nieuwe overeenkomst is, dan wordt ook het 2005/06 seizoen afgeblazen. Diverse grote sponsoren hebben al aangegeven zich dan terug te trekken uit de NHL.

Verschillende spelers zouden er bij de spelersvakbond op hebben aangedrongen om snel tot een nieuwe overeenkomst te komen. De druk vanuit de achterban van de NHLPA neemt dus duidelijk toe. De spelers realiseren zich ook dat nog een verloren seizoen funest kan zijn voor de hele NHL.

Ondertussen heeft een investeringsmaatschappij opnieuw geprobeerd om de lockout te doorbreken. De groep bood enkele maanden geleden al 3.5 miljard dollar voor de NHL met al haar teams, en heeft dit aanbod nu opgehoogd naar 4 miljard. De NHL bevestigt noch ontkent het aanbod, maar insiders zeggen dat de kans nihil is dat de dertig eigenaren op het voorstel in zullen gaan. De investeringsgroep zou alle teams vanuit een centraal kantoor willen aansturen, waarbij ook uitgaven en inkomsten gecentraliseerd zouden worden.

De NHL en NHLPA zitten deze week weer om de tafel om de nieuwe CAO verder te bespreken. Details over de huidige status van de voorstellen ontbreken, maar het lijkt erop dat de NHLPA de meeste consessies zal moeten doen om tot een overeenkomst te komen. De partijen hebben nog zo'n drie weken de tijd om er samen uit te komen en daarmee de toekomst van de NHL te bepalen.