EV Lindau Islanders logo

13 maart 201917:01

Door Joep Meijsen

Lindau Islanders in acht feiten

Tilburg Trappers vervolgt na een week rust de weg naar het vierde kampioenschap op rij met een play-off-serie tegen Lindau Islanders uit de Oberliga Süd. Leer de tegenstander van Tilburg kennen in acht feiten.

Feit 1: Lindau heeft geen play-offervaring

Als Lindau Islanders komende vrijdagavond het ijs opgschaatst in Tilburg is dat voor de allereerste play-offwedstrijd op Oberliga-niveau in de geschiedenis van de club. Hoewel er al sinds eind jaren veertig ijshockey wordt gespeeld in de plaats werd de club pas in 1976 opgericht. Sindsdien speelde Lindau vooral in de regionalliga’s van Beieren en Baden-Würtemberg. In 2015 wer de club kampioen van Beieren en een jaar later was er de promotie naar de Oberliga. Daar werd dit seizoen beslaggelegd op de achtste plek, waardoor de club zich voor het eerst plaatst voor de play-offs in de Oberliga.

​Feit 2: Lindau is best ver weg

Tilburg is wel wat gewend sinds de overstap naar het derde niveau in Duitsland, maar Lindau is toch nog best een eind weg met zijn 734 kilometer vanaf het IJssportcentrum in Tilburg. De plaats heeft 25.253 inwoners en ligt zo’n beetje op het drielandenpunt tussen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Trappers vertrekt een dag eerder komend weekeinde om fit en klaar te zijn voor de uitwedstrijd die voor zondag op het programma staat.

Feit 3: Lindau Islanders heeft een logische naam

Het is niet Lindau am Bodensee (aan het Bodenmeer), maar Im Bodensee (In het Bodenmeer). Het historische centrum van Lindau ligt namelijk op een eiland in het befaamde meer dat via een dam en een brug met het vasteland is verbonden waar de rest van de plaats langs de oever van het meer ligt. De club adopteerde vanwege de ligging in een meer in 1996 de bijnaam Islanders.

​Feit 4: Lindau Islanders is een onbekende tegenstander

Voor zover bekend hebben Tilburg en Lindau nog nooit tegen elkaar gespeeld en men moet wel heel erg goed ingevoerd zijn in het Duitse ijshockey om veel spelers uit de ploeg te kennen. De 26-jarige Andreas Farny speelde een paar jaar geleden ruim tachtig wedstrijden voor Augsburg Panthers in de DEL, de 39-jarige Duitse-Canadees Chris Stanley is een voormalige Belleville Bull en was ooit topscorer van Asiago in de hoogste Italiaanse liga. Ervaren DEL2-aanvaller ook. En speler-coach bij Lindau. De 25-jarige Jan Hammerbauer komt uit de jeugd van Kladno en Chomutov in Tsjechië en was ooit in beeld bij vertegenwoordigende jeugdteams uit Tsjechië. Inmiddels speelt hij zijn tweede jaar op een Duitse licentie. Doelman David Zabolotny is een voormalige Poolse jeugdinternational en speelt ook op een Duitse licentie. Zie verder ook Feiten 5 en 6.

​Feit 5: Lindau Islanders heeft Zweedse imports

Lindau begon aan het lopende seizoen met de Noord-Amerikaanse imports Garrett Milan en Anthony Calabrese. Deze werden tijdens het seizoen vervangen door de Zweden Fredrik Widén en Viktor Lennartsson. Widén is een 26-jarige verdediger uit de jeugd van Färjestad die de laatste jaren vooral voor Zell am See in de Alpenliga speelde. Hij is de regerende Speler van de Maand bij de club. De 25-jarige Lennartsson komt ook uit de jeugd van Färjestad en speelde op lager niveau in eigen land voor zijn overstap naar Duitsland. Vorig jaar actief voor Lausitzer Füchse en EV Landshut en dit jaar kortstondig voor Essen in de Oberliga Nord. Hij deed zelfs mee tegen Tilburg op 26 oktober toen Trappers in eigen huis met 3-2 won van de Moskitos.

Feit 6: Lindau Islanders heeft veel internationale spelers

David Zabolotny, Jan Hammerbauer en speler-coach Chris Stanley zijn al genoemd als in het buitenland geboren spelers die op een Duitse licentie spelen. Daarnaast beschikt de club nog over de Amerikaanse-Duitser Sean Morgan, die in het verleden met EC Peiting al tegen Tilburg speelde. De 25-jarige Martin Wenter werd geboren in Bolzano, Santeri Ovaska komt uit Finland en Filip Stopinski is een voormalige Poolse (jeugd-)international.

Feit 7: Lindau Islanders heeft maar een klein stadion

Eissportarena Lindau verving bij het begin van het ijshockeyseizoen 2010/11 de oude openluchtbaan. De bouw kostte zo’n 800.000 euro en de baan biedt nu ruimte aan 1250 toeschouwers, waarvan er voor 150 een zitplaats is. Daarnaast is er een businessruimte en wie naar buiten loopt heeft direct zicht op het Bodenmeer.

​Feit 8: Lindau Islanders had afgelopen weekeinde een busongeluk

De wedstrijd van zondagavond in Weiden tegen de lokale Blue Devils begon ruim anderhalf uur later dan gepland. Ook in Beieren waaide het hard zondag, dusdanig dat op de Autobahn A96 een verkeersbord loswaaide en tegen de teambus van Lindau knalde. Een inzittende liep daarbij lichte verwondingen aan zijn gezicht op. Toen de bus eindelijk weer onderweg kwam, kreeg de club ook nog te maken met een wegafsluiting vanwege noodweer, waardoor de wedstrijd in Weiden in plaats van om 18.30 uur pas na acht uur begon.