NHL Kings logo

12 juni 201212:03

Door Remco

Los Angeles verovert Stanley Cup

De Stanley Cup keert na vijf jaar weer terug in Californië. Afgelopen nacht won Los Angeles de zesde wedstrijd in de finale van New Jersey Devils. De laatste wedstrijd eindigde in een riante 6-1 zege voor de Kings.

Steve Bernier zal niet de geschiedenis ingaan als de meest populaire speler van New Jersey. De 27-jarige aanvaller kreeg in de eerste periode van de zesde wedstrijd een game misconduct na een boarding op Rob Scuderi. De overtreding van Bernier leverde de Kings vijf minuten powerplay op waarin de thuisploeg driemaal wist te scoren. Captain Dustin Brown, Jeff Carter en Trevor Lewis zorgden voor de goals en een 3-0 voorsprong.

Daarmee was het lot voor New Jersey al vroegtijdig bezegeld. De voorsprong van Los Angeles kwam niet meer in gevaar mede dankzij een voortreffelijke wedstrijd van goalie Jonathan Quick. De goalie van Los Angeles werd na afloop ook uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de play-offs. Quick gaat ook de recordboeken in als de goalie met het hoogste savepercentage (.941) en het beste goals against average van 1,41 in de play-offs.

Uiteindelijk won LA de beslissende wedstrijd dus met 6-1 en bekroonde daarmee een van de meest indrukwekkende play-offs in de geschiedenis van de NHL. LA voltooide de play-offs met zestien overwinningen en slechts vier nederlagen. Alleen de Edmonton Oilers deden het ooit met beter met maar twee nederlagen.

Captain Dustin Brown mocht de beker in ontvangst nemen van NHL-baas Gary Bettman. Brown is pas de tweede Amerikaanse captain die de Stanley Cup wint. Derian Hatcher was de eerste Amerikaanse captain, toen hij met Dallas Stars de titel won.

Zoals gezegd maakte de Kings veel indruk de afgelopen maanden. De ploeg versloeg in de play-offs van de Western Conference de drie hoogst geklasseerde teams. Ook behaalde Los Angeles een vermelding in het recordboek. Nooit eerder won een team de Stanley Cup nadat het als achtste was geeindigd in de reguliere competitie.

De ploeg begon dramatisch aan het seizoen. Daardoor wist Los Angeles pas na 81 wedstrijden deelname aan de play-offs veilig te stellen. Vlak voor Kerstmis kwam het onvermijdelijke ontslag voor coach Terry Murray. Darryl Sutter volgde hem op en vanaf dat moment begon Los Angeles eindelijk te presteren.

Het eindresultaat mag er wezen. Voor het eerst in het bestaan van de club is de belangrijkste prijs binnen. De Kings traden toe tot de NHL in 1967. Sindsdien viel er weinig te juichen in the City of Angels. Pas in de jaren negentig behaalde de club onder leiding van Wayne Gretzky successen. In 1993 was Los Angeles de verliezend finalist. Destijds was Montreal te sterk voor Gretzky en zijn teamgenoten. Negentien jaar later is het wel raak en kan het feest losbarsten in Hollywood en omgeving.