29 augustus 200500:00

Door [email protected]

Malkin blijft in Rusland

Het ging zo goed bij de Pittsburgh Penguins dat er een wel keer iets tegen moest zitten. Toptalent Evgeni Malkin heeft deze week bekend gemaakt dat hij komend seizoen waarschijnlijk in de Rusland zal spelen. Een vervelend bericht voor het team uit de staalstad.

De agent van Malkin heeft afgelopen weekend tegen de Pittsburgh Post-Gazette gezegd dat zijn client het liefst nog een jaar in Rusland speelt. 'Hij hoopt volgend jaar zijn debuut te kunnen maken in de NHL.' De GM van zijn huidige team zegt dat Malkin nog te jong is om naar de NHL te vertrekken.

Wat ook mee zal spelen is dat Rusland zich nog steeds niet geschikt heeft in de nieuwe transferovereenkomst tussen de NHL en de IIHF. Malkin heeft geen ontsnappingsclausule in zijn contract bij Magnitogorsk en kan dus niet heel makkelijk weg. Zijn agent hoopt hem toch los te kunnen weken als hij nu nog een jaar in Rusland blijft.

Het verhaal van de Penguins is fascinerend. In 2003-04 was de ploeg nog Ă©Ă©n van de slechtste teams ooit in de NHL. Dit seizoen is alles anders. De hoofdprijs in de draftloting en goede zaken op de markt van free agents hebben van het team opeens een Stanley Cup kandidaat gemaakt.

Op doel kunnen de Penguins vertrouwen op veteraan Jocelyn Thibault, maar hopen natuurlijk op een superseizoen voor toptalent Marc-André Fleury.

Aan de verdediging werd onlangs Sergei Gonchar toegevoegd. De Rus brengt een brok ervaring mee naar het jonge team en zal achterin van grote betekenis kunnen zijn. De Pens kunnen verder vertrouwen op sterke D's Ric Jackman en Dick Tarnstrom. Die laatste moet overigens nog wel een nieuw contract tekenen, nadat een arbiter hem deze week een salaris van 1,6 miljoen dollar toekende.

Aanvallend beschikken de Penguins over een lineup waar menig team jaloers op mag zijn. Op de right wing kunnen Zigmund Palffy en Mark Recchi worden opgesteld. Op de left wing kan het team John Leclair en Rico Data positioneren. Op center spelen Sidney 'The Next One' Crosby en levende legende Mario Lemieux.

En Malkin had de derde sterke center in deze opstelling moeten worden, dus het wegblijven van de Rus betekent zeker een domper. Malkin zelf wijst op een interessant voordeel van zijn uitgestelde komst. 'Ik had graag dit seizoen met Ovechkin en Crosby om de Calder Trophy (red: beste Rookie) gespeeld. Maar mijn agenten wezen erop dat het volgend seizoen makkelijker is de prijs te winnen.'