2 september 200500:00

Door [email protected]

Malone wil alleen Pens

Dat de Pittsburgh Penguins 'hot' zijn zal niemand zijn ontgaan. Niet alleen fans zijn enthousiast, maar ook spelers zien het team van Mario Lemieux helemaal zitten. Forward Ryan Malone tekende donderdag snel een contract bij de Pens, voordat andere teams hem meer geld konden bieden.

Een Ă©Ă©n-jarig contract met een waarde van 700.000 dollar is niet veel voor NHL-begrippen. Zeker niet voor een speler die in zijn rookie seizoen (2003-04) met 22 goals topscorer van het team was. Een speler die ook nog eens goed was voor 21 assists en gekozen werd voor het Rookie All-Star Team. En toch koos Malone bewust voor minder geld.

De 25-jarige Amerikaan is dit seizoen een restricted free agent. Elk NHL team kan hem een contract aanbieden, maar de Penguins hebben altijd het recht om hem te behouden door dat aanbod te evenaren. Maar de Penguins hebben natuurlijk al een flink deel van het beschikbare geld besteedt aan het versterken van het team.

'Ik ging me zorgen maken dat een ander team misschien met een hoog bod zou komen', zegt Malone in de Pittsburgh Post-Gazette. Hij realiseert zich dat er dan een risico bestaat dat Pittsburgh het aanbod niet evenaart en dat hij dan moet vertrekken. 'En ik wil hier spelen. Hopelijk voor een lange tijd. Dit wordt een fantastisch team.' Malone is geboren en getogen in Pittsburgh.

De Penguins hebben momenteel nog twee belangrijke spelers waarmee nieuwe contracten worden besproken: verdediger Brooks Orpik en center Mario Lemieux. Bij Lemieux bestaat maar weinig risico dat hij het team zal verlaten; hij is tenslotte mede-eigenaar van het team. Hij heeft zelfs al aangegeven een flinke stap terug te zullen doen in salaris: drie miljoen dollar in plaats van de 5,25 miljoen die hij in 2003-04 verdiende.