22 februari 200500:00

Door [email protected]

Management voor leken

De beste stuurlui staan aan wal; de beste coaches zitten op de tribune. In het online managementspel Hockey Arena krijgt iedere aspirant-coach de kans om zijn tactische en strategische visies los te laten op een fantasy team.

Hockey Arena is in 2003 opgericht door twee Slowaakse ijshockeyfanaten. In anderhalf jaar tijd groeide het spel uit tot immense vormen. Meer dan 6.400 managers uit 40 landen spelen mee. Elke dag melden zich 150 nieuwe managers aan. De Nederlandse tak van het spel alleen al bestaat uit acht verschillende divisies, met 16 teams per divisie.

Jan Bos, in het spel bekend als Zonar, speelt met zijn Team White Stripes al enkele seizoenen op het hoogste Nederlandse niveau. Daarnaast is hij manager van het Nederlands Team. "Ik heb altijd een zwak gehad voor ijshockeyspellen op de PC", zegt Bos. "Ik speelde al een tijdje het online voetbalmanagementspel Hattrick en kwam begin 2004 via een Duits forum bij Online Hockey Manager terecht. Het spel bevond zich toen nog in de beta-fase en pas bij de herstart in april 2004 is een Nederlandse competitie toegevoegd."

Het spel is simpel genoeg in opzet om snel te kunnen beginnen. Maar ook complex genoeg om blijvend leuk te zijn. De gebruiker krijgt de rol van manager/coach van een eigen team en moet beslissingen nemen over opstellingen, trainingsschema's en aankoopbeleid. Maar ook over bijvoorbeeld het uitbreiden van het stadion en de trainingsfaciliteiten.

Na aanmelding wordt de aspirant-coach op een wachtlijst gezet. Tijdens een nachtelijke update worden vrije teams toegewezen aan nieuwe managers. De eerste taak van de manager is om spelers te kiezen voor zijn team. De volgende stap is om een opstelling te bepalen en trainingsschema's op te stellen. Met deze trainingsschema's en wedstrijdervaring verbeteren spelers hun vaardigheden, zolang ze daar nog potentie voor hebben.

"In tegenstelling tot eHockey, een ander online hockey managementspel, blijft Online Hockey Manager me boeien omdat het heel anders van opzet is", zegt Bos. "Je hebt binnen OHM bijvoorbeeld veel meer mogelijkheden om je spelers gericht te trainen."

Elke speler beschikt over bepaalde eigenschappen. Bij aanvallers is het belangrijk om over aanvalskracht, evenals schotkracht en snelheid te beschikken. Voor verdedigers is bijvoorbeeld kracht juist weer een belangrijke eigenschap. Daarnaast heeft een speler een bepaalde kwaliteit en potentie. De kwaliteit van een speler bepaalt hoe goed hij zijn eigenschappen kan benutten, terwijl potentie aangeeft hoe lang en veel hij nog door kan groeien. Naarmate een speler ouder wordt neemt de potentie af en kunnen zijn eigenschappen gaan afnemen.

In de rol van manager dient de speler zowel de spelers als teameigenaren en toeschouwers tevreden te houden. De vele instelmogelijkheden die het spel heeft hebben allemaal invloed op moraal, opkomst en tevredenheid. En terwijl de manager dit allemaal probeert te balanceren dienen ook nog even de play-offs gehaald te worden.

De teams onder de eerste divisie kunnen promoveren naar een hogere divisie. Hiervoor komen de vier halve finalisten van de play-offs in aanmerking. De onderste teams uit een divisie degraderen naar een lagere divisie. Een seizoen duurt 70 dagen en tijdens het seizoen wordt vrijwel elke dag wel een wedstrijd gespeeld. De vrije dagen worden al snel gevuld met bekerwedstrijden en vriendschappelijke potjes.

Teams op het hoogste niveau krijgen de kans om uit te komen in de World League, een toernooi waaraan de beste clubteams te wereld meedoen. "Ondanks het feit dat mijn team een van de betere van Nederland is, is het internationaal gezien nog geen topteam", stelt Bos. "Verder dan de tweede ronde van de World League ben ik nog niet gekomen. Maar veel van mijn spelers zijn jong en zullen zich verbeteren. De belangrijkste tegenstanders daar spelen met verouderende teams, die alleen maar slechter zullen worden. Mijn doel is on over enkele seizoenen minimaal de halve finales te halen. Maar eigenlijk ben ik alleen tevreden met de titel."

En naast de eigen club is er dus nog een belangrijke positie te vervullen: coach van het nationale team. Elk seizoen kunnen managers zich beschikbaar stellen voor die functie. Alle Nederlandse managers krijgen een stem om te bepalen wie Neerlands trots op het internationale podium zal gaan verdedigen, maar Zonar zal dit jaar niet meer meedoen aan die verkiezingen. "Ik ben nu drie seizoenen manager van het Nederlands Team geweest en het wordt tijd om de fakkel aan een ander over te dragen", zegt Bos.

In de Nederlandse divisies zijn nog enkele teams vrij voor mensen die het spel willen proberen. Maar een woord van waarschuwing: het is verslavend.

Links:
Hockey Arena (http://www.hockeyarena.net)
Beginnersgids (http://www.ohmgids.tk)