9 april 200900:00

Door Joep Meijsen

Mannheim haalt Doug Mason

Doug Mason heeft een nieuwe baan. De oud-bondscoach van Oranje is de nieuwe hoofdcoach van Adler Mannheim uit de hoogste Duitse ijshockeyliga.

Hij volgt Teal Fowler op, die op zijn beurt bij de start van de play-offs de scepter overnam van de ontslagen Dave King. Onder leiding van Fowler bereikte Mannheim onverwacht nog de halve finales om het landskampioenschap. Fowler treedt nu weer terug en gaat als assistent van Mason fungeren. Mannheim is de club van de steenrijke Duitse zakenman Dietmar Hopp, die ook furore maakt met zijn voetbalclub Hoffenheim.

Geruchten over de aanstelling van Mason, werkloos sinds zijn ontslag in Keulen eerder dit jaar, deden al enkele weken de ronde in de Nederlandse ijshockeywereld. Hij krijgt nu als opdracht mee om aantrekkelijk, aanvallend ijshockey te spelen. Veel invloed op de selectie waarmee hij gaat werken heeft hij niet. De club heeft nog slechts twee plaatsen voor imports vrij. ‘Als Marcus Kuhl (general manager, red.) nu pas zou beginnen met het samenstellen van de selectie dan deed hij iets fout', aldus Mason in de Duitse media.

Mannheim wordt alweer de vierde club voor Mason op het hoogste niveau in Duitsland. Eerder was hij de baas bij Keulen, Krefeld en Iserlohn. Bij die laatste club werkte hij ook samen met Teal Fowler. Mason krijgt als extra opdracht mee om meer jonge Duitse spelers in het team te integreren. ‘Dat is hetzelfde verhaal als in Keulen en dat is voor mij niets nieuws.'