10 september 200700:00

Door Remco

Mannheim nog puntloos

Adler Mannheim is het seizoen dramatisch begonnen. De regerend kampioen van Duitsland verloor beide wedstrijden tijdens het eerste competitieweekend. De verliezend finalist van vorig jaar Nürnberg voert de ranglijst aan samen met Straubing.

Op vrijdagavond ging Mannheim ten onder in Düsseldorf. De Metro Stars stapten uiteindelijk van het ijs met een dikverdiende 4-2 zege. Vooral de powerplay van Mannheim bleek erg zwak in vergelijking met die van de thuisploeg. Ook de nieuwe goalie Adam Hauser die deze zomer overkwam van Köln maakte een zwakke indruk. De beslissende goal viel na twee minuten in de derde periode. Verdediger Robert Dietrich schoot vanaf de blauwe lijn raak en ook bij deze treffer zag Hauser er niet goed uit. Uiteindelijk bepaalde ex-Adler Klaus Kathan de wedstrijd met een empty netter nadat hij ook al de openingstreffer voor zijn rekening nam.

1345864899_3e1ab724d7.jpg

Twee dagen later wist Mannheim ook thuis niet te overtuigen. In het duel tussen de laatste twee Duitse kampioenen gingen de Eisbären uit Berlijn er vandoor met de winst. Na twee periodes ging Mannheim nog met 3-2 aan de leiding maar vier goals in de laatste periode zorgden voor een ommekeer. Sven Felski, Mark Beaufait, Alexander Weiss en routinier Stefan Ustorf bepaalden de eindstand op 3-6 in het voordeel van Berlijn.

De DEL kent na het eerste weekend twee koplopers. Naast het verrassende Straubing dat won van Iserlohn en Hamburg, is ook Nürnberg nog zonder puntverlies. Na een simpele 4-1 zege op Duisburg won Nürnberg zondag een doelpuntenfestijn in Iserlohn. De Ice Tigers wonnen het krankzinnige duel met 9-10. De negentien treffers betekenden een nieuw record in de DEL. Het oude record stond met achttien doelpunten dateerde uit 1997 toen Frankfurt met 15-3 won van Kaufbeuren. De grote man aan de kant van Nürnberg was Ahren Nittel Spylo. De 23-jarige Canadees met Duitse voorouders staat na twee wedstrijden al op vijf treffers en twee asissts.

Bij Duisburg maakte twee voormalig spelers van de Nederlandse competitie hun debuut in de DEL. Jeff Paul maakte de overstap vanuit Tilburg nadat hij vorig seizoen een belangrijk aandeel had in het kampioenschap van de Trappers. Duisburg contracteerde ook Dan Tessier, een voormalig speler van Amsterdam. Tessier kwam het afgelopen seizoen uit voor Sheffield Steelers.

DEL_duisburg_paul_lrg.jpg

Het duo kon echter niet voorkomen dat Duisburg twee keer verloor. De Füchse wisten het titelkandidaat Ingolstadt wel lastig te maken. Duisburg nam in de eerste periode zelfs een 2-0 voorsprong dankzij goals van Adam Courchaine en Peter Hogardh. De gasten uit Ingolstadt bogen deze achterstand om naar een 2-3 voorsprong. Toch sleepte Duisburg een overtime uit het vuur en daarmee ook het eerste punt van het prille seizoen. Dustin VanBallegooie schoot twee minuten voor tijd met een powerplaygoal Duisburg langszij. Dan Tessier noteerde bij deze treffer zijn eerste assist in de DEL.

DEL_duisburg_tessier_lrg.jpgIn de overtime was Duisburg de betere ploeg met vijf schoten tegenover geen enkel schot van de bezoekers. Een doelpunt zat er echter niet in voor de ploeg van Didi Hegen zodat penalty shots de beslissing moesten brengen. Duisburg slaagde tijdens de shootout er niet in om goalie Jimmy Waite te passeren. Ingolstadt klopte Duisburg-goalie Christian Rohde tweemaal. Captain Glen Goodall en Vince Bellissimo sleepten de zege binnen voor de Panthers.

Köln beleefde hoogte- en dieptepunten aan het begin van het seizoen. Na de indrukwekkende zege op Hamburg op donderdagavond volgde een verrassende 4-3 nederlaag tegen het gepromoveerde Wolfsburg. De nederlaag is echter niet de grootste zorg voor coach Doug Mason. De oud-bondscoach van Nederland zag tegen Hamburg zijn aanwinst Kamil Piros uitblinken en vier assists noteren. Na afloop werd bij de Tsjechische aanvaller een schouderblessure geconstateerd die Piros twee weken aan de kant zal houden.

Een andere uitblinker uit de openingswedstrijd zal de komende tijd ook niet beschikbaar zijn voor de Haie. Philip Gogulla heeft zich aangesloten bij het trainingskamp van de Buffalo Sabres. De 20-jarige Duitser werd in 2005 door de NHL-ploeg al gedraft en tekende afgelopen juni een contract bij de Sabres. Gogulla keert na afloop van het trainingskamp weer terug in Köln maar mist daardoor wel vier wedstrijd. Gogulla kende een geweldige start met drie goals in twee wedstrijden.