14 september 200500:00

Door Joep Meijsen

Mark Messier stopt

Een tijdperk in de NHL is voorbij. De 44-jarige Mark Messier hangt zijn schaatsen aan de wilgen. Met zes Stanley Cups en 1887 punten zal hij echter niet gauw vergeten worden.

Messier was de laatste nog actieve link met de legendarische NHL-concurrent World Hockey Association en de laatste link met de al lang niet meer bestaande Central Hockey League. Messier was tot twee jaar geleden actief voor de New York Rangers.

Messier was misschien niet Ă©Ă©n van de beste ijshockeyers allertijden, maar geldt wel als een van de beste leiders in de sport. Hij zette de lijnen uit bij de legendarische Edmonton Oilers, waarmee hij vijf Stanley Cups won. Veel van de waardering van de buitenwereld ging naar superster Wayne Gretzky, maar Messier was de bepalende figuur in die ploeg.

In 1990 bewees hij zijn belang door met Edmonton de Stanley Cup te winnen zonder nummer 99. Die speelde op dat moment voor de Los Angeles Kings. Het was bijna het einde van zijn lange loopbaan in Edmonton. Een jaar later vertrok hij na een conflict over geld naar New York.

Daar deed hij het kunstje nog een keer over. In 1994 verdreef hij een trauma van ruim vijftig jaar door de Stanley Cup te winnen. 'No More 1940', gilde de commentator op het moment van het eindsignaal van de finaleserie tegen Vancouver.

'Het is een bitterzoete dag voor de NHL. Mark heeft zoveel gedaan voor het ijshockey en heeft zoveel van onze jonge spelers het vak geleerd. Hij was een uitzonderlijke leider, die niet egoĂŻstisch was, keihard werkte en zich volledig gaf. Hij hield Ă©cht van de sport', zei Wayne Gretzky in een reactie.

'Het is een lange loopbaan geweest. Ik heb veel bereikt en er is eigenlijk niets meer voor me om te bereiken', zei Messier zelf. 'Het wordt tijd voor mij om een stap opzij te doen en iets anders te gaan doen', zei de grote man zelf.

Met het vertrek van Messier worden de contouren van een generatiewissel in de NHL steeds zichtbaarder. Eerder al stopten Scott Stevens, Al MacInnes en Vincent Damphousse. Messier is eigenlijk nog van de generatie daarvoor en Ă©Ă©n van de weinige spelers die in vier decennia actief was in de NHL. In totaal een kwart eeuw ijshockeygeschiedenis.