Heerenveen Herentals 17 02 2020 Nathan Pancel Martijn Oosterwijk
— © Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

23 januari 202112:48

Door Joep Meijsen

Martijn Oosterwijk wint Gobel-De Bruyn-Trofee

Martijn Oosterwijk heeft de Gobel-De Bruyn-Trofee gewonnen voor de beste doelverdediger in de hoogste Nederlandse ijshockeycompetitie.

De dertigjarige Martijn Oosterwijk keerde in het seizoen 2019-20 terug naar Nederland na twee seizoenen in Zweden en naar Heerenveen. Met Flyers won hij direct de nationale beker en het nationale kampioenschap. Hij volgt Deniz Mollen op die vorig jaar de prijs voor de beste doelman won.

Voor Oosterwijk is het de tweede keer dat hij de award in ontvangst mag nemen. Eerder werd hij in 2013-14 al uitgeroepen tot de beste doelman. Het is de derde keer in vijf jaar dat de prijs naar Heerenveen gaat. Sjoerd Idzenga won van 2015 tot 2017 twee keer op rij.

De prijs is genoemd naar Gerry Gobel en John de Bruyn, die afwisselend het Nederlandse doel verdedigden tijdens het legendarische WK voor B-landen in 1979 in Roemeni√ę. Mede door de in topvorm verkerende doelverdedigers werd Nederland wereldkampioen en dwong daardoor niet alleen promotie naar de A-poule af maar plaatste zich ook voor de Olympische Spelen in 1980 in Lake Placid.

De komende periode worden alle winnaars van de individuele awards van het seizoen 2019-20 bekendgemaakt. Dit gebeurt normaal veel eerder in het seizoen, maar omdat het ijshockey in Nederland dit seizoen vanwege corona grotendeel stilligt is gekozen voor een online uitreiking. Dinsdag werd al de Wim Kuit-trofee voor de meest waardevolle scheidsrechter of lineman uitgereikt aan Jeroen Klijberg. Op donderdag werd de Bennie Tijnagel-Trofee uitgereikt aan Bjorn Borgman als beste jonge speler in de competitie.