21 maart 200600:00

Door Joep Meijsen

Mason gaat naar de Haie

De Nederlandse bondscoach Doug Mason is de voornaamste kandidaat om de nieuwe hoofdcoach te worden van de Kölner Haie. Volgens het Duitse ijshockeytijdschrift Eishockey News is de deal zelfs al rond.

Het blad baseert zich daarbij op betrouwbare bronnen binnen de club. Mason maakte onlangs bekend te vertrekken bij zijn huidige club Iserlohn. Toen doken er al meteen geruchten op dat de Nederlandse bondscoach in gesprek zou zijn met de Haie.

Mason zelf houdt de boot nog af. In een reactie in de Iserlohner Kreisanzeiger zegt hij dat er 'nog altijd geen beslissing is gevallen'. Mason zou bij Keulen de opvolger worden van de Duitse coachinglegende Hans Zach, die in het verleden onder meer actief was als kampioenenmaker bij DĂŒsseldorf en als bondscoach.

Voor Doug Mason zou de overgang naar Keulen een enorme promotie betekenen. Iserlohn geldt in de Duitse liga als een club met een beperkt budget, maar Keulen is een van de grootste clubs van het land. Het voormalige KEC speelt in de indrukwekkende Kölner Arena. Alleen het Zwitserse SC Bern trekt gemiddeld meer toeschouwers dan Keulen, waar wekelijks bijna 12.500 toeschouwers komen.

De organisatie in Keulen wil niets zeggen over de nieuwe coach. 'Wij zijn louter bezig met de huidige sportieve prestaties van de ploeg', zegt een woordvoerder van de club. Keulen speelt op dit moment in de play-offs.

Wat de eventuele aanstelling van Mason bij Keulen betekent voor zijn bondscoachschap is niet helemaal duidelijk. Hans Zach combineerde zijn functie bij Keulen enige tijd met de functie van 'teamchef' bij het Duitse team.