10 januari 200700:00

Door Joep Meijsen

Mason uit beeld bij Oranje

Doug Mason heeft zijn functie als bondscoach van de Nederlandse ploeg neergelegd. De in Canada geboren coach kan de functie niet langer combineren met zijn werk als hoofdcoach in de hoogste Duitse liga. De NIJB meldt in een vergevorderd stadium te zijn in de onderhandelingen met een opvolger.

Het terugtreden van Mason komt niet als een verrassing. De oud-coach van Tilburg en Utrecht stapte begin dit jaar over van Iserlohn naar Keulen. Daarbij werd al duidelijk dat het lastig zou worden om zijn rol bij Oranje te blijven vervullen. De play-offs in Duitsland zijn nog in volle gang als het Nederlands team moet aantreden tijdens het wereldkampioenschap in China.

Doug Mason volgde twee jaar geleden Theo van Gerwen op als bondscoach. Met Oranje werd hij derde tijdens het kampioenschap in Eindhoven en boekte hij een vijfde plaats afgelopen voorjaar in Estland. Het was voor Doug Mason zijn tweede periode als bondscoach. Eerder had hij Oranje al tussen 1993 en 2000 onder zijn hoede. Mason blijft als technisch adviseur wel nauw betrokken bij het beleid van de bond rond de nationale teams.

Wie de opvolger van Mason wordt, is nog onduidelijk. De NIJB zegt gesprekken te hebben gevoerd met verschillende kandidaten. Voor het seizoen ging het verhaal dat het duo Tommie Hartogs/Dave Livingston in afwezigheid van Mason de coaching op zich zouden nemen. Beide golden als verlengstukken van de coach op het ijs bij de wedstrijden van Oranje.

Of beide spelers ook daadwerkelijk tot de kandidaten horen, is vooralsnog niet bevestigd. In het verleden koos de NIJB ook wel voor de combinatie clubcoach/bondscoach. Mason zelf heeft een belangrijke stem in de keuze van zijn opvolger.

Livingston vervult een coaching-rol in Noorwegen, terwijl Tommie Hartogs ervaring opdoet als assistent-coach bij Amsterdam. Livingston nam afgelopen voorjaar afscheid als speler, terwijl Hartogs een belangrijk deel van het seizoen tot nu toe aan zich voorbij moest laten gaan vanwege een rugblessure. Dit stelde hem wel in staat om met Jong Oranje op reis te gaan naar Litouwen.

Oranje heeft in februari de eerste verplichtingen van het nieuwe interlandseizoen. De nationale ploeg reist dan af naar Frankrijk voor een vierlandentoernooi. In april volgt dan het wereldkampioenschap in het Chinese Qiqihar.