Flyers micola hoekstra 141011

14 oktober 201121:06

Door Joep Meijsen

Micola weg als Flyers-voorzitter

Friesland Flyers won vrijdagavond in eigen huis met 5-2 van Amsterdam. Rond de wedstrijd werd echter ook bekendgemaakt dat voorzitter Danny Micola von Fürstenrecht na zes jaar terugtreedt als praeses van de club. Hij wordt opgevolgd door Henk Hoekstra.

Micola was met zes dienstjaren de langst zittende voorzitter onder de Nederlandse clubs in de eredivisie. Hij was onder meer nauw betrokken bij de terugkeer van het Nederlandse ijshockey op televisie en bouwde intussen de Friese ijshockeytrots op na de grote problemen rond hoofdsponsor Vadeko. Ook Sijtze de Haan treedt terug als bestuurslid.

Het roer wordt overgenomen door Henk Hoekstra, die voorlopig ad-interim het voorzitterschap overneemt. Hoekstra was als financieel directeur betrokken bij de voetbalclub in Heerenveen en gaf leiding aan een commissie die afgelopen zomer een plan schreef voor de toekomst van Flyers. In dat plan stond onder meer de naamsverandering van Heerenveen Flyers naar Friesland Flyers.

Het vertrek van Micola overschaduwde een beetje de wedstrijd tegen Amsterdam, die door Flyers moet enige moeite werd gewonnen. Capitals speelde dit seizoen al meer aardige eerste periodes, onder meer tegen Den Haag en Herentals, maar slaagde er nu voor het eerst in om zo'n periode ook winnend af te sluiten dankzij een goal van Joey Oosterveld.

Kort na de herstart van de wedstrijd na de eerste pauze zorgde oud-Amsterdam-speler Brent Janssen voor de gelijkmaker, terwijl Andrey Levitin na 27 minuten de Friezen op voorsprong zette. Aaron Wilson pikte vervolgens ook nog een goal mee, voordat Tobias Kathan vlak voor het einde van de pauze de spanning terugbracht met de tweede Amsterdamse treffer.

Een stunt zat er echter niet in. Sander Dijkstra en wederom Andrey Levitin wisten het net achter Jacob van Duin nog te vinden, waardoor het voorzitterschap van Micola eindigde met een toch nog ruime overwinning.