Nl fans feest tribune okt13

8 februari 201315:10

Door Joep Meijsen

Missie Bietigheim: Oostenrijk next

Oranje vervolgt het Olympisch Kwalificatietoernooi in Bietigheim-Bissingen met een wedstrijd tegen Oostenrijk. ‘We zullen minder gehaast moeten spelen om zo de puck minder vaak te verspelen.’

De historische resultaten geven aan dat Oostenrijk een lastige tegenstander is voor de nationale ploeg. De beide teams kwamen elkaar tot nu toe 22 keer tegen, waarbij Nederland vijf keer won en drie keer gelijk speelde. De laatste keer dat Nederland een punt haalde tegen Oostenrijk was in 1997 toen Dave Livingston in Polen twee keer scoorde in een 2-2. De laatste zege was tijdens het WK in Eindhoven in 1986, toen Andy Tenbult, Bill Wensink en Johan Toren scoorden in een 3-2 zege.

De laatste drie wedstrijden gingen verloren, voor het laatst enkele jaren geleden tijdens het WK in Tilburg, toen Marcel Bruinsma de enige Oranje-treffer voor zijn rekening nam in een 1-4 verlies. Door het verlies tegen Duitsland zijn de kansen op kwalificatie voor Nederland al een stuk kleiner geworden, maar wil die kans levend worden gehouden dan moet er vanmiddag om 16.00 uur gewonnen worden. Oostenrijk won de openingswedstrijd met 3-2 van ItaliĂŤ.

Bondscoach Barry Smith was na afloop van de met 5-1 van Duitsland verloren wedstrijd niet ontevreden, maar hij zag wel ruimte voor verbetering. ‘We moeten proberen om geen pucks weg te geven, want anders moet je achter die puck gaan aanjagen. Dat soort situaties leidt tot shifts waarbij je dan anderhalve minuut in het eigen vak staat te verdedigen. Daarom moeten we proberen om meer rust te bewaren in ons spel. We moeten er geen race van maken en proberen om simpeler te spelen’, aldus Smith.

Voor Marcel Kars zijn de wedstrijden met het Nederlands team een welkome afwisseling in een moeilijk seizoen met Amsterdam. ‘Het is zeker een heel andere ervaring. Maar bij Amsterdam pak ik wel heel veel ijstijd tegen de sterkste lijnen van de tegenstander, dus wat dat betreft is het best een goede voorbereiding op een toernooi als dit. Als team hebben we wel tijd nodig om te wennen aan het hogere tempo in internationaal ijshockey. Eigenlijk zouden we meer wedstrijden op dit niveau moeten spelen, ook in de voorbereiding op een toernooi als dit.’