Div missie bietigheim 2013

4 februari 201310:48

Door Joep Meijsen

Missie Bietigheim: Oranje onderweg

Het Nederlands team is maandagochtend vertrokken voor het belangrijkste toernooi in vele jaren. In theorie is Oranje slechts enkele overwinningen verwijderd van de Olympische Spelen in Sotchi. Bietigheim-Bissingen is klaar voor een vierlandentoernooi waarin de belangen groot zijn.

Als Nederland een schandaalpers kende, die ook nog eens interesse had gehad in ijshockey, was het toernooi in nationalistisch perspectief te plaatsen. Met Duitsland, Oostenrijk en Itali√ę als tegenstanders neemt Oranje het op tegen de as-mogendheden uit de Tweede Wereldoorlog. De kleine Prinses Irene Brigade strijdt tegen de grootmachten.

Die verhouding klopt natuurlijk wel. Duitsland geldt als een groot ijshockeyland dat nog nooit ontbrak op de Olympische Spelen. Oostenrijk heeft een sterspeler in de NHL en een florerende competitie en Itali√ę heeft een sterke ploeg onder leiding van Tom Pokel, die amper een jaar geleden nog als assistent van Larry Suarez bij het Nederlands Team betrokken was en in die rol veel indruk maakte.

Het wordt in ieder geval een toernooi zoals geen speler uit het huidige Oranje ooit heeft meegemaakt. Bietigheim-Bissingen wordt de komende dagen overspoeld met ruim duizend buitenlandse toeschouwers, waaronder ook de nodige mensen uit Nederland. Daarnaast zijn er meer dan honderd journalisten aanwezig en vijf cameraploegen, waaronder een team van de NOS.

Voor Bietigheim-Bissingen is een toernooi van dit kaliber net zo’n nieuwe ervaring als voor Oranje. Het toernooi is de lakmoesproef voor de gloednieuwe ijshal die daar de afgelopen maanden is gebouwd. Sinds de opening vlak voor Kerstmis zijn er weliswaar al een aantal wedstrijden gespeeld, maar de afgelopen weken moest er toch nog stevig doorgewerkt worden om alles in orde te krijgen.

De kleedkamers zijn pas zeer recent opgeleverd, waarbij tot dit weekend is geschuurd en gezaagd om de meubels ingebouwd te krijgen. ‚ÄėHet is allemaal nipt, maar het is af‚Äô, zegt Hans-G√ľnther Neumann, de voorzitter van de Bietigheimer Steelers, de lokale ploeg die een groot deel van de organisatie draagt. Niet alleen Nederland arriveert vandaag al in de stad, dat geldt ook voor de nationale teams van Duitsland en Oostenrijk. Itali√ę wordt in de loop van dinsdag verwacht.

Oostenrijk heeft een matige generale repetitie achter de rug. In eigen land kwamen 3500 toeschouwers kijken naar de laatste wedstrijd in de voorbereiding tegen Kazachstan. Oostenrijk ging echter met 4-1 onderuit. Daniel Welser scoorde de enige treffer namens de Oostenrijkers. In Duitsland en Nederland is afgelopen weekeinde nog gewoon een competitie gespeeld.

IJshockey.com kijkt de komende dagen uitgebreid vooruit naar het toernooi en is vanaf komende donderdag ter plekke om verslag te doen. Welkom bij Missie Bietigheim.