2 oktober 200500:00

Door Joep Meijsen

Monsterzege voor Geleen

Eaters Geleen is de Coupe der Lage Landen begonnen met een 18-4 monsterzege op Herentals. Jamie Schaafsma had twee goals en vijf assists. In de andere wedstrijd klopte Tilburg tegenstander Heerenveen met 2-6. Dave Ianazzo scoort twee keer en komt tot een assist.

Heerenveen - Tilburg 2-6

Tilburg Trappers behoort traditioneel tot de snelle starters in de Nederlandse competitie. De club heeft de selectie meestal snel op orde en kent als Ă©Ă©n van de weinige clubs in Nederland een degelijke voorbereiding op het seizoen.

De ploeg van Dave Hyrsky staat al ruim een maand op het ijs en heeft er al een trits oefenwedstrijden en een competitiewedstrijd opzitten. Heerenveen heeft amper anderhalve week ijs onder de schaatsen, terwijl de imports Andriy en Anton Butochnov op vrijdagochtend het land zijn binnengekomen en zonder training aan de wedstrijd begonnen. Als dan in ogenschouw wordt genomen dat Tilburg op papier sowieso over een betere selectie beschikt, valt de 2-6 uitslag vanuit Fries standpunt eigenlijk nog wel mee.

Dat neemt niet weg dat Tilburg met afstand de betere ploeg was in Heerenveen. Zeker in de eerste periode komt Flyers nauwelijks in het spel voor en al na vier minuten ligt de eerste treffer binnen. Luc Paquin schiet, Rudie van der Holst brengt redding, maar John Versteeg werkt de rebound binnen.

Op de delayed penalty is het Doug Stienstra die met de backhand van dichtbij na 12 minuten de 0-2 binnenschiet. Het duo Stienstra/Salonen werkt vooralsnog prima samen. In deze ontmoeting kwamen ze gezamenlijk tot twee goals en zes assists. Samen met lijngenoot Dave Ianazzo zorgt dit trio voor vuurwerk op het ijs.

Flyers komt vlak voor het einde van de eerste doorgang nog terug met een perfect powerplay-doelpunt van Stanislav Vernikov op assistentie van de Butochnov-broertjes. Het eerste doelpunt van het nieuwe seizoen voor Heerenveen en een volledig Oekrainse affaire.

Dit is echter een vals signaal voor het publiek. Flyers is nog niet helemaal klaar voor de seizoenstart en met treffers van Salonen, Ianazzo en Vanschagen drukt Trappers de tegenstander in de tweede periode op de feiten. Ianazzo scoort dan in de derde periode nog een keertje, alvorens Don Nichols shorthanded met een prachtige rush van achteruit de 2-6 op het scorebord brengt. Trappers voorlopig de ongeslagen koploper.

Herentals - Eaters Geleen 4-18

Eaters Geleen zijn als een bliksem uit de startblokken gekomen in de Coupe der Lage Landen. De wedstrijd werd vanwege ijsgebrek in Herentals in Geleen gespeeld en eindigde in een absolute monsterscore. Een serieuze competitie onwaardig. Het was in ieder geval een goede wedstrijd voor de statistieken van de betrokken Geleen-spelers.

Jamie Visser bijvoorbeeld. De Nederlandse Canadees scoorde drie keer en kwam ook nog tot een assist. Jamie Schaafsma scoorde twee keer en tekende voor vijf assists en deed het dus nog beter. Nieuwkomers Mark Visschiers, Ryan Held, Jason Silverthorn en Gary Zinck kwamen allen Ă©Ă©n of meerdere keren tot scoren, net als Chad Euverman, Lambert Keulen, Jeffrey Mens, Willem Kneepkens en Kyle Schutte. Nieuwkomers Mark Persick, Ray Gallagher en Brad McDonald moesten zich echter behelpen met assists.