Zeb van Duin opent de score
Zeb van Duin opent de score — © Roel Louwers / ISOsports sportfotografie

25 maart 202008:25

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Beslissingen, finale en een boekenclub

De Morning Skate heeft vanmorgen aandacht voor de afwikkeling van de onderbroken competities in Nederland, kijkt naar de play-off-finales in Wit-Rusland, bekijkt de situatie in de Oberliga Nord, werpt een blik op de NHL en ziet dat Ă©Ă©n speler de gedwongen pauze gebruikt voor het oprichten van een boekenclub.

IJshockey Nederland heeft..

de knoop doorgehakt voor wat betreft de afwikkeling van de verschillende competities. Door het plotselinge einde van het ijshockeyseizoen waren daar nog de nodige vragen open. Inmiddels hebben bondsbureau, competitiecommissie en werkgroep senioren hierover een knoop doorgehakt. De volledige uitspraak is te vinden op de site van de ijshockeybond zelf.

Voor wat betreft de Eerste Divisie...

is besloten dat er geen kampioen wordt uitgeroepen voor het seizoen 2019-20 omdat de finaleserie tussen Amsterdam en Eindhoven niet kon worden afgespeeld. 'Met betrekking tot de Eerste divisie is besloten dat de teams met de hoogste rangschikking in de Eerste divisie poule A en Eerste divisie poule B, de titel kampioen van de betreffende competitie krijgen toegekend.'

Dit betekent dat Eindhoven Kemphanen kampioen Poule A is en Amsterdam Tigers kampioen Poule B.

Deze beslissing wordt..

verder uitgerold naar de divisies daaronder. Zo is Amsterdam Tigers HCA kampioen van de Tweede Divisie Noord en Hijs Hokij Den Haag 2 van Tweede Divisie Zuid. Frisian Bombers Heerenveen is de kampioen van Derde Divisie Noord en Dordrecht Lions 2 van Derde Divisie Zuid en ga zo maar verder. Ook in deze competities geen totaalkampioen.

Lees hier het totale overzicht van alle prijzen in het Nederlandse ijshockey >>>

In de Oberliga Nord...

geven de clubs elkaar de kans om even tot rust te komen en zich te positioneren voor de toekomst na het plotselinge einde van het seizoen. Het afgelasten van de play-offs betekent een behoorlijke financiële aderlating voor veel clubs. De clubs hebben afgesproken dat er tot en met 30 april geen transfers of contractbesprekingen meer worden gevoerd. Dit geeft de clubs gezamenlijk de mogelijkheid om zaken als als administratieve kosten, salarissen, afdrachten en andere vergoedingen onder de loep te nemen.

Tilburg Trappers bedankt...

zijn fans voor het seizoen met een blik achteruit en vooruit.

Intussen blijft men in Wit-Rusland...

rustig doorspelen. Shakhtar Soligorsk heeft zich ten koste van Neman Grodno geplaatst voor de finale om het kampioenschap. De beslissende zevende wedstrijd in de halve finaleserie tussen deze twee ploegen werd met 1-0 gewonnen door Shakhtar dankzij een doelpunt van Ilya Kambovich.

Dit betekent dat de finale...

in Wit-Rusland tussen Yunosk Minst en Skakhtar Soligorsk gaat. De eerste wedstrijd in deze serie staat voor vrijdag op het programma. Wie de wedstrijden via YouTube bekijkt, komt aparte dingen tegen.

De NHL heeft intussen...

volgens Chris Johnston van Sportsnet spelers en andere betrokkenen gevraagd hun zelf-quarantaine met tien dagen te verlengen. Dat betekent dat er in ieder geval tot en met 6 april geen verdere activiteiten plaatsvinden. Op 16 maart had de NHL spelers toestemming gegeven naar huis te gaan als ze in ieder geval tot 27 maart zelf in quarantaine zouden gaan.

Intussen wordt gekeken..

welke opties er zijn om het seizoen alsnog tot een einde te brengen, nadat de competitie op 12 maart werd stilgelegd. Duidelijk daarbij is dat het geen impact mag hebben op het volgende seizoen in de NHL, zo liet Bill Daly van de liga onlangs al weten. Het aantal besmettingen in de NHL blijft beperkt, voor zo ver bekend gaat het alleen om twee spelers van de Ottawa Senators.

Intussen proberen..

spelers in de NHL de verveling te verdrijven. Logan Couture van de San Jose Sharks is bijvoorbeeld begonnen met een clubs om gezamenlijk een boek te lezen.