Indoors 3133823 1920

13 maart 202006:49

Door Joep Meijsen

Morning Skate: De situatie, de uitzonderingen en de reacties

Het coronavirus maakt een voorlopig einde aan heel veel ijshockey, maar niet alles. In deze Morning Skate kijken we naar de uitzonderingen, tekenen we reacties uit Nederland op en hebben we de laatste nieuwtjes.

Het ging in Nederland hard...

op donderdag. In de loop van de ochtend werd al het ijshockey in Nederland al be√ęindigd door IJshockey Nederland, inclusief de finales in de Eerste Divisie en de finaledagen voor de jeugd en senioren. ‚ÄėDe ontwikkelingen gaan hard. De invloed van het coronavirus breidt zich uit. In Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk is deze maatregel al genomen en wij nemen nu ook onze verantwoordelijkheid. Het is natuurlijk een vreselijk ingrijpend besluit om te nemen, maar de gezondheid van alle betrokkenen en het voorkomen van verdere verspreiding van het virus staan voorop', aldus bondsdirecteur Theo van Gerwen.

Lees hier het hele bericht >>>

Over de verdere afwikkeling...

van zaken als kampioenschappen, promotie en degradatie zijn nog geen knopen doorgehakt. Daarover volgt later informatie.

Rond het middaguur...

ging ook het ijshockey in de Beneliga en Belgi√ę eruit. Dat betekent dat er geen opvolger komt voor Herentals als kampioen van de competitie. Voorzitter Pascal Nuchelmans van de Beneliga: '

‚ÄėHet is een enorm ingrijpend besluit om te nemen, maar het is door de actualiteit onvermijdelijk geworden. We nemen onze verantwoordelijkheid richting spelers, begeleiders en supporters. De Beneleague, de RBIHF en IJshockey Nederland hebben hier intensief contact over gehad en in gezamenlijkheid het besluit genomen dat we alles voor dit seizoen stilleggen. Dat betekent voor de Beneleague dat we het seizoen afsluiten zonder kampioen.'

Lees hier het hele artikel >>>

In de vooravond was...

het ook de NHL die de deuren voorlopig op slot deed. Daar is het nog geen einde oefening, het betreft het opschorten van het seizoen in de hoop dat er alsnog gespeeld kan worden. Volgens sommige bronnen in Canada zou er zelfs bij de clubs al ge√Įnformeerd zijn of er accommodaties beschikbaar zijn in juli, maar daarover is niets officieel.

Lees meer over het opschorten van de NHL >>>

Ook Daniel Sprong kan...

voorlopig zijn schaatsen in het vet laten. Gisteravond volgde de American Hockey League het voorbeeld van de NHL en schortte de competitie voorlopig op.

Dat betekent dat nu vrijwel...

alle competities stilliggen. Allemaal? Nee, in de KHL in Rusland gaat gewoon door. Gisteravond plaatste Dynamo Moskou zich voor de volgende ronde van de play-offs door de beslissende wedstrijd in overtime te winnen. Er was geen publiek bij de wedstrijd en toch was er tijdens de pauze een show.

Er zijn daar ook nog...

geen plannen om de competitie op te schorten, af te gelasten of iets dergelijks. Dit zijn de series in de halve finales van de conferences.

In het Verenigd Koninkrijk zijn...

weliswaar de oefenwedstrijd van Groot-Brittanni√ę tegen Polen afgelast vanwege zorgen rondom het coronavirus.

Maar op het moment van schrijven...

staat het volledige speelschema voor dit weekend nog gewoon op de planning.

En ook in Zweden

werden gisteren de laatste wedstrijden in de reguliere competitie gewoon afgewerkt. Dat was overigens wel zonder publiek. De play-offs zijn voorlopig uitgesteld tot 24 maart. Ook in de Finse competitie staat de laatste reguliere speelronde op het programma, maar worden de wedstrijden zonder publiek gespeeld. In Duitsland gingen na Noordrijn-Westfalen en Beieren ook de competities op lager niveau in het Noorden, Oosten, Nedersaksen, Baden-W√ľrtemberg, Rheinland-Pfalz, Berlijn en Hessen op slot.

Voor Nederland...

en Belgi√ę is het seizoen officieel nog niet helemaal voorbij. De wereldkampioenschappen bij de mannen staan vooralsnog gewoon op het programma. Belgi√ę heeft van 19 tot en met 25 april het WK in Reykjavik op het programma staan. In dezelfde week speelt Nederland een niveau hoger het toernooi in Kroati√ę. Ook de toernooien op de drie niveaus boven Nederland, inclusief het 'grote' WK in Zwitserland staan nog altijd op het schema.

De vraag is wel...

hoe lang dat nog zo blijft. De internationale federatie houdt op 17 maart een telefonische vergadering waarin knopen worden doorgehakt. Het grote WK zou gehouden moeten worden in Zwitserland, maar daar gelden inmiddels strenge regels voor evenementen. Het land grenst aan het zwaargetroffen Itali√ę.

Nijmegen-captain Levi Houkes...

vertelt in De Gelderlander dat hij wel begrip heeft voor het stoppen van de competitie. 'Ik zag het aankomen, want bijna alle grote ijshockeycompetities hebben dit besluit genomen. Mijn vrouw is Italiaans. Haar familie geeft aan dat we op moeten passen in Nederland. De problemen zijn in Italie nu groot, terwijl ze twee weken geleden nog op het niveau van Nederland zaten.'

Den Haag-voorzitter..

Harry Vlaardingerbroek is in AD/Haagsche Courant teleurgesteld. 'Het is sportief niet wat je wil en financieel slecht. We hadden vanochtend nog eten en drinken ter waarde van enkele duizenden euro’s ingekocht. We hebben nu wel de kosten, maar niet de opbrengsten.'

Henk Hoekstra, de voorzitter van...

Heerenveen noemt het op de eigen site van Flyers een wijs besluit. 'Gezondheid gaat voor alles. Ondanks dat we graag halve finale en eventueel de finale hadden gespeeld, vinden we dit in lijn met de BeNe-League onverantwoordelijk voor fans en sponsoren, spelers en staf en alle betrokken vrijwilligers. Het voorkomen van verdere verspreiding van het virus staat voorop.'

Voor fans in Nederland en..

Belgi√ę is het niet makkelijk om zo'n plotseling einde van het seizoen te verwerken. In een nieuwe rubiek 'Het Zwarte Gat' zorgt IJshockeynederland.nl ervoor dat iedereen toch nog regelmatig een flinke dosis ijshockey voor hun kiezen krijgen. In nieuwsberichten en Morning Skate-afleveringen blijven we iedereen natuurlijk op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.