Morning Skate Gretzky to LA

10 augustus 201807:51

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Engelen, Van der Meulen en Gretzky to LA

In de Morning Skate van vandaag aandacht voor Jens Engelen, Sam van Duin, Niek van der Meulen, de nieuwe bondscoach van Sloveni√ę en een belangrijk jubileum. Het is deze week 30 jaar geleden dat Wayne Gretzky overstapte van de Edmonton Oilers naar de Los Angeles Kings.

Jens Engelen keert...

terug in de Beneliga. De 26-jarige verdediger komt komend seizoen uit voor Antwerp Phantoms, de club waar hij ook in de jeugd speelde. Engelen speelde daarna onder meer in Herentals, Tilburg en het Schotse Solway Sharks en was jarenlang een vaste keuze in de Belgische nationale ploeg. Engelen speelde voor het laatst in het seizoen 2015-16 in Herentals. Daar had hij dertig punten in 17 wedstrijden in het reguliere seizoen en nog drie punten in zeven ontmoetingen in de playoffs. Met Herentals werd Engelen toen kampioen van de Beneliga.

Amsterdam heeft...

verlengd met de 20-jarige verdediger Sam van Duin die vorig jaar 21 wedstrijden in de Beneliga speelde plus twee play-off-ontmoetingen. De speler uit de eigen opleiding van Amsterdam heeft zin in het nieuwe seizoen, zo vertelt hij op de Facebook-pagina van Amsterdam. '

Ik ben blij dat we veel op het ijs kunnen staan komend seizoen en ik wil de trainingen aangrijpen om te laten zien dat ik ook op dit niveau in de eerste lijnen thuishoor. Er is in de Defense een aantal nieuwe jongens bijgekomen, van wie ik de meesten al ken omdat ik er mee of tegen gespeeld heb, en ik heb veel zin om met ze de strijd aan te gaan.'

Voormalige Kemphaan...

Niek van der Meulen heeft een nieuwe club gevonden. De 21-jarige voormalige jeugdinternational stapt over naar Nordhorn, dat uitkomt in de regionalliga Nord in Duitsland. Van der Meulen had in 23 wedstrijden in de Beneliga voor Eindhoven vorig jaar een goal en zeven assists met twaalf strafminuten. Nordhorn ligt vlak over de grens bij Enschede en heeft in het verleden meer Nederlandse spelers in de gelederen gehad. Het contact tussen Van der Meulen en zijn nieuwe club kwam tot stand via een van die oud-spelers, Arjen Peters, zo meldt de club op de eigen website.

Sloveni√ę heeft...

een nieuwe bondscoach. Het gaat om oud-international Ivo Jan, die onder meer jarenlang in de DEL speelde. Hij komt uit een √©chte ijshockeyfamilie. Zijn vader speelde onder meer op drie Olympische Spelen voor Joegoslavi√ę. Ivo Jan zelf was behalve in Duitsland ook actief in Finland, Zwitserland en Oostenrijk. Hij is daarnaast coach van Sterzing Broncos in de grensoverschrijdende Alpenliga.

Coach Gerard Gallant...

van het vorig jaar zo succesvol in de NHL gedebuteerde Vegas Golden Knights krijgt misschien zijn eigen standbeeld. Gemeenteraadslid Gordie Whitlock van de plaat Summerside op Prince Edward Island stelde deze week voor opdracht te geven voor zo'n standbeeld. Gallant werd in 1963 geboren in Summerside, groeide daar op en begon daar zijn coaching-loopbaan. Een andere suggestie is het veranderen van een straatnaam in Turk Street. 'Turk' is al vele jaren de bijnaam van Gallant.

Wayne Gretzky is de nieuwe..

wereldwijde ambassadeur voor KHL-team Kunlun Red Star. Het is de bedoeling dat Gretzky onder meer betrokken wordt bij een ijshockeyschool die aan de club gelieerd is. China, afgelopen voorjaar nog actief tegen Nederland op het WK in Tilburg, wil de komende jaren stevige stappen vooruitmaken in het ijshockey vanwege de Winterspelen in Beijing in 2022 waar de nationale ploeg het tegen de grote landen op mag nemen.

Gisteren was het overigens...

precies dertig jaar geleden dat Wayne Gretzky door de Edmonton Oilers werd getrade naar de Los Angeles Kings. Dit wordt over het algemeen gezien als een belangrijk moment in de groei van ijshockey in de Verenigde Staten. Deze documentaire vertelt het verhaal.

Of als je liever...

leest over dit onderwerp. De Canadese sportzender TSN heeft op zijn website een uitstekend artikel over de bekendste trade in de geschiedenis van de NHL.

Lees het artikel hier >>>

Delen