Morning Skate Fargo Force

20 mei 201808:31

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Kampioen, finale en een mooi eerbetoon

Een tjokvolle Morning Skate op deze Eerste Pinksterdag. Met onder meer een kampioenschap voor Bartek Bison, meer succes voor Michael Joly, een verlenging in Den Haag, de ontwikkelingen op het WK in Denemarken en in de play-offs van de NHL. Verder nieuws uit de Oberliga Nord en een mooi eerbetoon aan de in 2011 omgekomen ploeg van Lokomotiv Yaroslavl.

Bartek Bison heeft...

met de Fargo Force de Clark Cup gewonnen. Het vierde duel in de serie tegen de Youngstown Phantoms werd met 4-2 gewonnen, waardoor de serie met 3-1 werd binnengesleept. De in Amsterdam geboren 20-jarige Bison speelde eerder in Duitsland in de jeugd bij Mannheim en maakte daarna de overstap naar de Western Hockey League, de sterkste jeugdcompetitie in West-Canada. Dit jaar kwam hij uit voor Fargo in de USHL.

Den Haag...

maakte gisteren weer een contractverlenging bekend. Marco Bommezijn speelt ook volgend seizoen in het shirt van de regerende kampioen in de Beneliga. Lees er hier meer over >>>

Michael Joly blijft van...

groot belang voor zijn club in de ECHL, de Colorado Eagles. Hij had een goal en twee assists in de 3-2 overwinning tegen de Fort Wayne Komets. Hij scoorde onder meer de gelijkmaker in de derde periode die de overtime noodzakelijk maakte. Op dat moment stond Fort Wayne met 3-2 voor, waarbij Jamie Schaafsma zijn club op voorsprong had gebracht. Dinsdag gaat de serie verder. Fort Wayne moet dan winnen om het seizoen voort te zetten.

Het rommelt bij..

Timmendorfer Strand, één van de tegenstanders van Tilburg in de Oberliga. Er zou van alles mis zijn met de financiën van de club. De hoofdsponsor van de club slaat alarm hierover en trekt zich na drie jaar terug bij de club. Er zou onder meer geld van zijn creditcard zijn afgeschreven door de club zonder zijn toestemming. Hierdoor ontstaat een flink gat in de begroting. Het Duitse ijshockeytijdschrift Eishockey News schrijft er in zijn komende uitgave uitgebreid over de ontstane situatie.

Essen Moskitos...

raakt een van zijn talentvolste aanvallers kwijt. de 21-jarige Julian Lautenschlager, vorig jaar in 49 wedstrijden goed voor 28 goals en 27 assists, ondertekende een contract bij de Iserlohn Roosters uit de DEL. Lautenschlager is afkomstig uit de jeugd van Regensburg en stond eerder bij DĂĽsseldorf onder contract.

7 september 2011

was Ă©Ă©n zwarte dag in de geschiedenis van het ijshockey. Het vliegtuig met vrijwel de volledige selectie van Lokomotiv Yaroslavl verongelukte bij het opstijgen voor een vlucht naar Minsk. Geen van de spelers of de technische staf van de club uit de KHL overleefde de crash. Aan boord bekende ijshockeynamen als Pavol Dimitra, Robert Dietrich, Karlis Skrastins, Jan Marek en Ruslan Salei. In totaal kwamen 44 van de 45 inzittenden uiteindelijk om het leven. Ook de coachingstaf met Brad McCrimmon, Igor Korolev en Alexander Karpovtsev overleefde de ramp niet.

Mikail Sidorov...

is een verdediger van AK Bars Kazan, maar afkomstig uit Yaroslavl. Met zijn team won hij dit seizoen de Gagarin Cup, de hoofdprijs in de KHL. Afgelopen week bracht hij de cup naar zijn geboorteplaats en naar de slachtoffers van de vliegramp. Mooi eerbetoon van de 20-jarige verdediger die zelf in de jeugd bij Yaroslavl speelde toen de ramp plaatsvond.

Marian Hossa miste..

het afgelopen seizoen bij de Chicago Blackhawks al vanwege een allergische reactie op zijn huid bij het dragen van ijshockey-equipment. De 39-jarige Slowaak speelde in totaal 1309 wedstrijden in de NHL voor Chicago, Ottawa, Atlanta, Pittsburgh en Detroit waarin hij 525 goals en 609 assists voor zijn rekening nam. Daarnaast heeft hij nog 149 punten in 205 wedstrijden in de play-offs van de NHL. Gisteren kondigde hij aan dat zijn huidaandoening het voor hem onmogelijk maakt om terug te komen.

De finale van het WK ijshockey...

gaat tussen Zweden en Zwitserland, een herhaling van de finale in 2013. Canada schoot maar liefst 45 keer op het doel van Leonardo Genoni, maar scoorde slechts twee keer. Zwitserland had zeventien schoten op doel en scoorde drie keer. Gregory Hofmann, Gaetan Haas en Tristan Scherwey scoorden de goals die Zwitserland zijn tweede WK-finaleplaats bezorgde. Eerder op de dag walste Zweden met 6-0 over de Verenigde Staen heen. Viktor Arvidsson had twee goals en Mikael Backlund drie assists.

Het programma...

voor vandaag heeft vanmiddag om kwart voor vier de wedstrijd om het brons tussen de Verenigde Staten en Canada. De finale tussen Zweden en Zwitserland staat voor kwart over acht vanavond op het programma.

Tampa Bay...

zette een stevige stap richting de finale om de Stanley Cup door vannacht de derde wedstrijd op rij te winnen van de Washington Capitals. Het werd 3-2 in het voordeel van de Bolts waarbij Cedric Paquette, Ryan Callahan en Ondrej Palat tot scoren kwamen. Evgeny Kuznetsov en Alex Ovechkin scoorden voor Washington, dat nu op de rand van uitschakeling balanceert, na de eerste twee wedstrijden in de serie te hebben gewonnen.

Vanavond kan..

Vegas het droomdebuut in de NHL een vervolg geven door zich te plaatsen voor de finale van de Stanley Cup. De vijfde wedstrijd in de serie tegen de Winnipeg Jets wordt op een voor Nederland mooi tijdstip gespeeld. De wedstrijd begint Nederlandse tijd om negen uur.