47232989011 1f6fd88b5d k

6 maart 201908:13

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Hijs Hokij en Devils op herhaling

De Morning Skate staat vanmorgen grotendeels in het teken van de finale om het Kampioenschap van Nederland. Bekerfinalisten Den Haag en Nijmegen gaan vanavond op herhaling. Maar natuurlijk kijken we ook naar andere zaken in de ijshockeywereld.

Met de finale...

tussen Den Haag en Nijmegen spelen de nummers vijf en zes van de Beneliga tegen elkaar. Beide teams schakelden afgelopen vrijdag hoger gerankte tegenstanders uit in Geleen en Heerenveen. Ze deden dit ook nog eens allebei in een uitwedstrijd. Den Haag boekte een 4-5 overwinning in Geleen, terwijl Nijmegen met 2-4 te sterk was voor Heerenveen.

Daarmee is het dus...

een herhaling van de bekerfinale van enkele weken geleden. In die finale pakte Den Haag in de openingsperiode een 0-2 voorsprong via goals van Mike Verschuren en Joey Oosterveld. Nijmegen trok de score in de tweede periode gelijk via Nick de Jong en Levi Houkes. Den Haag kwam vroeg in de slotperiode nog een keer op voorsprong via een goal van Alan van Bentem, maar tien seconden voor tijd, met de goalie van het ijs was het RJ Reed die namens Devils voor de gelijkmaker zorgde, waarna Jeffrey Melissant het winnende doelpunt scoorde.

De Nederlandse ijshockeywereld...

is niet zo heel erg groot. Dus zijn er volop verbanden tussen de spelers van de twee teams te vinden. Zo stapte goalie Tomislav Hrelja van Den Haag aan het begin van dit seizoen over van Nijmegen naar Den Haag en bewandelde Jeffrey Melissant de omgekeerde weg. Jurryt Smid speelde van 2008 tot en met 2011 in Nijmegen en komt vanaf volgend jaar ook weer voor Devils uit. Levi Houkes speelde, onderbroken door een jaar in Eindhoven, van 2010 tot en met 2014 in Den Haag. Deniz Mollen, Ritchie van Hulten, Mike Verschuren en Kayo van Zoest waren vorig jaar nog teamgenoten in Eindhoven.

Hijs Eimers met baard maart 2018

Coach Chris Eimers van Den Haag...

ziet vanavond niet als een revanche voor de bekerfinale, vertelt hij ana AD. 'Met een zege halen we de beker niet terug. We moeten zorgen dat de landstitel wél naar Den Haag komt. Wij zijn erg geconcentreerd op de manier waarop wij willen ijshockeyen. We kennen de sterktes en zwaktes van de tegenstander, maar moeten ons op onszelf richten.'

Foto: Paul Nicolaassen

Nijmegen Jacobs bank okt 2018

Coach Alexander Jacobs van Nijmegen...

hoopt dat Nijmegen er weer staat in een wedstrijd waarin het moet, zoals in de halve finale tegen Heerenveen. 'Vanuit het het verleden had Nijmegen altijd een team met een vechtersmentaliteit. Dat wilden we weer. Veel jongens hebben die drive van nature, maar er is tijdens het seizoen ook een hechte groep ontstaan. Daar werk ik ook bewust aan, vaak ben ik meer people manager dan trainer. Dat het dan zo uitpakt, is mooi om te zien', zegt hij in dagblad De Gelderlander.

Foto: Paul Nicolaassen

Den Haag vs Nijmegen 2019 duel aan boarding

De laatste keer...

dat de twee ploegen tegenover elkaar stonden was het een spannende wedstrijd waar nog lang over werd nagepraat. In het laatste duel van de reguliere competitie in de Beneliga maakten Den Haag en Nijmegen onderling uit wie er op de vijfde plaats zou eindigen. Dat werd uiteindelijk Hijs Hokij, dat in eigen huis met 6-5 won. Het winnende doelpunt werd gescoord door Joey Oosterveld.

Foto's: Robert Bos

De wedstrijd staat vanavond

onder leiding van het scheidsrechtersduo Ramon Sterkens en Martin de Wilde, met Jeroen Hesselberth en Stef Oosterling op de lijnen.

De wedstrijd is vanavond..

live te volgen via deze website, maar ook via de sociale kanalen van IJshockey Nederland. Natuurlijk na afloop een uitgebreid wedstrijdverslag met reacties en heel veel foto's van de finale om het Kampioenschap van Nederland.

Beide teams wacht...

na de finale een fikse uitdaging. Nijmegen krijgt amper rust en moet op vrijdag alweer aan de bak in de kwartfinales van de play-offs in de Beneliga. Devils gaat dan op bezoek in Geleen, met de tweede wedstrijd op zondag. Den Haag heeft een dagje extra rust, maar begint zaterdag aan zijn kwartfinaleserie tegen Luik en heeft ook op zondag de tweede wedstrijd op het programma staan.

Deze week overleed...

Ted Lindsay, een legendarische speler van de Detroit Red Wings en de Chicago Blackhawks en een drijvende kracht achter de eerste spelersvakbond in de NHL. Toen hij met pensioen ging was hij de topscorer onder de linkervleugelaanvallers in de NHL, maar hij stond ook bekend als één van de toughest players in de geschiedenis van de liga. Wie tijd heeft, bekijk dit portret van een ware legende van het ijshockey.

Anaheim Ducks...

wonnen opnieuw. Deze keer met 3-1 van Arizona Coyotes, die daarmee een winning streak van zes wedstrijden doorbroken zagen. Henrique, Silfverberg en Terry waren de doelpuntenmakers namens de Ducks. Daniel Sporng stond maar 7.17 minuten op het ijs, waarvan 2.51 minuten op de powerplay. De in Amsterdam geboren aanvaller had drie schoten op doel, maar bleef opnieuw puntloos.

In Noord-Amerika..

komt het soms voor dat teams van stad wisselen. Zo waren de huidige Winnipeg Jets ooit de Atlanta Thrashers en zijn de huidige Phoenix Coyotes de oude Winnipeg Jets. De Carolina Hurricanes waren vroeger bekend als de Hartford Whalers. Het prachtige logo van die club was deze week weer even terug op het ijs in

Nikita Kucherov...

pakte vannacht twee assists in de 5-2 overwinning van de Lightning en komt daarmee op 108 punten. Dat is exact het clubrecord van Vincent Lecavallier uit 2006/07. De Lightning zijn in topvorm, van hun laatste zeventien wedstrijden wonnen ze er veertien.

Delen