Whats App Image 2018 09 01 at 21 10 23

4 september 201808:11

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Jubilerende officials, een beestenboel en multisport-atleten

In de Morning Skate vanmorgen onder meer aandacht voor de toekomst van de Thialf Icehockeycup, jubilerende officials, verdedigende versterking voor Herentals, een beestenboel in Hannover en een NFL-ster die denkt dat hij in de NHL kan spelen.

Nog even over de...

Thialf Icehockey Cup. Dat lijkt een blijvertje te worden op de Nederlandse ijshockeykalender. In Leeuwarder Courant toont Thialf-directeur Marc Winters zich tevreden over het sportieve niveau van het toernooi en ook financieel overheerst de positiviteit. 'Zoals ik het in kan schatten, spelen we op onze begroting wel quitte. Dat is voor een spliksplinternieuw evenement gewoon erg goed, want meestal draai je bij iets nieuws eerst verlies.' Het toernooi had een begroting van tussen de zestig- en zeventigduizend euro.

Ook voor Flyers heeft..

het toernooi eind augustus grote voordelen, stelt de Thialf-directeur in dezelfde krant. 'Door dit toernooi in deze fase te organiseren kunnen we Unis Flyers veel eerder van ijs voorzien. Niet alleen het eerste team, maar ook de jeugd kan eerder het ijs op. Dat is zeg maar de vergoeding die wij aan Flyers geven voor hun inzet. Want zonder het vrijwilligersleger van Flyers kunnen we een dergelijk groot evenement nooit organiseren', aldus Winters.

Tegelijk met de cup...

werd afgelopen weekeinde in Thialf ook het traditionele scheidsrechtersweekeinde gehouden, met de gebruikelijke tests, updates rond de spelregels en meer. Daarbij was er ook ruimte voor het onderscheiden van drie ervaren officials, die ieder al ruim 25 jaar actief zijn in het leiden van ijshockeywedstrijden. Speciaal voor IJshockeynederland.nl ging het jubilerende trio in Thialf nog even op de foto.

Foto: Jenny Goessens

Whats App Image 2018 09 01 at 21 10 23

Herentals heeft...

een ervaren vervanger vastgelegd voor de naar Heerenveen vertrokken Trevor Hunt. Het gaat om de inmiddels 40-jarige Slowaakse statusspeler Peter Bartek, die de afgelopen twee jaar in Antwerpen speelde. Vorig seizoen speelde hij 23 wedstrijden in de Beneliga, waarin hij vijf goals en elf assists voor zijn rekening nam. De voormalige Slowaakse jeugdinternational speelt al sinds 2004 in België en kwam eerder uit voor Turnhout en Olympia Heist op den Berg. 'Na maanden zoeken naar een ervaren verdediger kunnen we wel stellen dat we iemand gevonden hebben', schrijft Herentals op zijn Facebook-pagina over de nieuwe aanwinst. Hij debuteert komende vrijdag in het oefenduel tegen het Duitse Neuwied voor zijn nieuwe club. Die wedstrijd wordt in Mechelen gespeeld.

Op het hoogste niveau in...

Zwitserland wordt nagedacht over verhoging van het aantal buitenlanders dat wordt toegestaan. Aanleiding hiervoor zijn de stijgende salarissen die moeten worden betaald voor Zwitserse spelers. Internationals verdienen inmiddels meer dan een half miljoen frank. Door meer buitenlandse spelers toe te staan zou de druk op de salarissen van Zwitsers moeten verminderen. In juni was er nog geen meerderheid van de clubs voor, maar de Neue Zürcher Zeitung meldt dat het debat weer in volle gang is.

Lees het hele verhaal hier >>>

Over Zwitserland gesproken...

de voorbereiding van Rapperswil-Jona Lakers met hun Nederlandse international Steve Mason gaat door. Afgelopen weekeinde werd met 2-4 gewonnen van Ravensburg dat uitkomt in de DEL 2, maar werd met 0-3 verloren van Ambri-Piotta. Volgend weekeinde speelt de ploeg een oefentoernooi in het Oostenrijkse Graz, waar HK Nitra en Graz of Sparta Praag de tegenstanders zijn. Leuk detail is natuurlijk dat Doug Mason de coach is van Graz en er dus mogelijk een vader-zoon-ontmoeting op het programma staat.

Het seizoen is begonnen...

in de KHL en Torpedo Nizhny Novgorod was in de eerste speelronde verrassend te sterk voor SKA, onder meer door twee goals binnen een minuut in de slotfase. Alle uitslagen en wedstrijdverslagen zijn te vinden op de Engelstalige website van de KHL >>>

Je kunt je team bij de fans..

natuurlijk introduceren op het ijs. Maar je kunt er ook een beestenboel van maken, zoals de Hannover Indians. De ploeg uit de Oberliga Nord deed zijn teamvoorstelling in de zogenoemde Erlebniszoo in Hannover. Een aparte locatie. Hieronder een bijzonder uitgebreide impressie van het evenement.

Multisport-atleten zijn...

relatief zeldzaam. Zeker in het ijshockey, een sport die je van jonge leeftijd moet beoefenen om er later heel goed in te worden. Jalen Ramsay is een cornerback bij de Jacsonville Jaguars uit de NFL. Hij denkt dat als hij een maand of zes de tijd krijgt om te leren schaatsen hij kan meekomen in de NHL. In een interview vertelt hij dat hij eigenlijk iedere sport die hij heeft geprobeerd goed kon, waaronder dus football, maar ook lacrosse en atletiek.

Lees hier het hele artikel >>>

Delen