Morning Skate Save Grubauer 2017

17 mei 201708:39

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Juichende Duitsers, treurende Letten en een supersave

Goedemorgen ijshockeyfans. Vandaag heel veel aandacht voor ontknopingen bij het WK, met een geweldige wedstrijd tussen Duitsland en Letland. Verder de winst van Nashville en het nodige spelers en managementnieuws.

De Belgische international...

Vadim Gyesbreghs speelt komend seizoen niet meer in Brest. De 25-jarige voormalige speler van Herentals staat in het lijstje met spelers waar de Franse tweede divisionist afscheid van neemt. Gyesbreghs had in 32 wedstrijden zes goals en zeventien assists. Een jaar eerder won hij met Herentals nog alle prijzen in de Beneliga en België. De bij Leuven opgeleide verdediger speelde eerder twee seizoenen op het hoogste niveau in Frankrijk bij Caen.

Op het WK in Duitsland en Frankrijk..

zijn gisteren alle beslissingen gevallen. Het absolute hoogtepunt van de speeldag was zonder twijfel de thriller tussen gastland Duitsland en Letland in een kolkende arena in Keulen. Duitsland kwam 2-0 voor, zag de Letten in de slotperiode op een 2-3 voorsprong komen, maakte in de slotfase gelijk en won uiteindelijk na penaltyshots. Beide goalies blonken uit, maar Philipp Grubauer had de save van de wedstrijd. Of viel dat mee?

De held van de dag voor Duitsland was...

de 21-jarige forward Frederik Tiffels, speler van de Western Michigan Broncos in NCAA. Hij nam als derde het penaltyshot voor Duitsland en wist als enige te scoren.

De andere wedstrijden..

waren hooguit van belang om te bepalen wie er tegen wie zou spelen in de kwartfinales. Zweden won met 4-2 van Slowakije, Wit-Rusland en Noorwegen sloten hun WK af met een 2-1 in het voordeel van de Witrussen, de Zwitsers waren de Tsjechen met 1-3 de baas, Canada won met 5-2 van Finland en de VS won een spannende kraker met 3-5 van Rusland.

Daarmee staan de..

kwartfinales vast. Op 18 mei, morgen dus, worden ze gespeeld.

16.15 uur Verenigde Staten - Finland
16.15 uur Rusland - Tsjechië
20.15 uur Canada - Duitsland
20.15 uur Zwitserland - Zweden

Alle highlights en livestreams >>>

En in de NHL...

werd vannacht het derde duel gespeeld tussen de Nashville Predators en de Anaheim Ducks. De held in die wedstrijd was Roman Josi van de Predators die laat in de reguliere speeltijd op de powerplay het winnende doelpunt scoorde in de 2-1 overwinning voor Nashville.

De opening van de uitzending..

van Hockey Night in Canada is altijd de moeite waard om te kijken.

De kandidaten voor de...

General Manager van het Jaar in de NHL zijn Peter Chiarelli (Edmonton Oilers), Pierre Dorion (Ottawa Senators) en David Poile (Nashville Predators).

Doelman Pekke Rinne...

in niet de enige goalie van Nashville die een bijzonder goed jaar heeft. Mike Dunham, die tussen 1998 en 2002 in het doel stond bij de Predators heeft een nieuwe loopbaan als golfer opgebouwd. Afgelopen week kwalificeerde hij zich voor de laatste kwalificatieronde voor de US Open, Ă©Ă©n van de grote vier golftoernooien ter wereld.

De Toronto Maple Leafs...

hebben de Zweedse verdedigers Calle Rosen (23) en Andreas Borgman (19) gecontracteerd. Beide spelers werden nooit gedraft en konden derhalve als free agents tekenen. Borgman was de Rookie of the Year in de Zweedse hoogste liga.

De St. Louis Blues

gooien de coachingstaf op de schop. Ray Bennett, Steve Thomas, Rick Wilson en Ty Conklin keren allemaal niet terug. De eerste drie zijn assistent-coach, laatstgenoemde hield zich bezig met goalie developments. Tijdens het lopende seizoen werd coach Ken Hitchcock al ontslagen en vervangen door Mike Yeo. De New York Rangers hebben Chris Drury benoemd tot gm van hun AHL-partner Hartford Wolf Pack. Vegas Golden Knights hebben in de Chicago Wolves een AHL-partner gevonden.

Het eigen doelpunt...

van Italië van eerder deze week ging de hele wereld over. Reden voor HockeyWebCast om de vijf ergste eigen doelpunten uit de geschiedenis op een rijtje te zetten.