IMG 3625

1 oktober 201808:12

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Koplopers, topscorers en een burgemeester

In de Morning Skate op deze maandagmorgen blikken we terug op het afgelopen speelweekeinde met aandacht voor Femke Halsema, Chris Eimers, Levi Houkes, Lukasz Bartek, Daniel Sprong, Delaney Hessels, Mike Dalhuisen en Steve Mason.

Het eerste speelweekeinde...

in de Nederlandse beker zit erop. Van de zeven deelnemende teams kwamen er zes in actie. Alleen Heerenveen heeft nog niet gespeeld. Zij debuteren komende vrijdag met de uitwedstrijd in Nijmegen in de bekercompetitie van dit jaar. De top vier van de ranglijst plaatst zich voor de halve finales. Dat Nijmegen is met de volle buit uit twee wedstrijden op dit moment de koploper. Dit is op doelsaldo, want ook Geleen won zijn eerste twee wedstrijden. Amsterdam is het enige andere team met punten, die ploeg won zaterdag van Zoetermeer. De stand:

1. Ahoud Devils Nijmegen 2-6
2. Microz Eaters Limburg 2-6
3. Amsterdam Tigers 2-3
4. Unis Flyers Heerenveen 0-0
5. Zoetermeer Panters 1-0
6. Cairox Hijs Hokij 1-0
7. Tilburg Trappers Beneliga 2-0

Den Haag...

opende het seizoen met een nederlaag tegen Nijmegen en verloor eerder al de strijd om de Ron Bertelingschaal van Heerenveen. Vorig jaar verloor de club, zo schrijft AD/Haagsche Courant, slechts drie keer. Volgens coach Chris Eimers heeft het weinig zin om het daarover te hebben. 'Dat is appels met peren vergelijken. We moeten enorm trots zijn op wat we vorig jaar hebben bereikt en moeten dat nooit meer vergeten, maar we zijn nu bezig met een volledig nieuw seizoen', zegt hij in de krant.

Hij denkt echter wel...

dat al het succes van vorig jaar, Den Haag sleepte de nationale beker, het landskampioenschap en de titel in de Beneliga in de wacht, mogelijk wel van invloed is geweest. 'Het was een succesvol jaar en misschien hebben we daar wel te veel en te lang van genoten. Spelers zijn op dit moment drukker met zichzelf dan met het teamproces en het resultaat. Het ontbreekt aan de commitment om succes te behalen. Dat is nu ons grootste gevecht. Daarnaast zijn we conditioneel nog niet waar we moeten zijn.' Den Haag moest het overigens nog stellen zonder nieuwkomer Vince van de Kraak die vanwege een blessure die hij opliep in de strijd om de Ron Bertelingschaal tot zes weken kan missen.

Nijmegen Devils...

won het openingsduel tegen Tilburg met liefst 17-1 en vervolgens op zaterdagavond van Den Haag. Dat betekent logischerwijs dat Devils de topscorerslijst in de Beneliga domineert. Drie spelers staat voor het seizoen al op acht punten. Levi Houkes en RJ Reed van Nijmegen en Lukasz Bartek van Geleen. Allen hebben vier goals en vier assists op hun naam. Eden Branden van Nijmegen heeft zes punten en Ritchie van Hulten en Lars van Sloun ieder vijf. De topscorerslijst is natuurlijk nog vertekend door het speelschema.

De eerste puck werd...

zaterdag in Amsterdam ingeworpen door burgemeester Femke Halsema, die netjes naar het midden van het ijs werd begeleid, waar de spelers al klaarstonden. Het hoge bezoek werkte goed voor Amsterdam, dat het duel tegen Zoetermeer winnend afsloot.

Klik hier voor de korte video van Femke Halsema >>>

In Belgi√ę...

is Mechelen Golden Sharks de koppositie in de bekercompetitie kwijt. De nieuwkomer in de Beneliga startte vorige week met twee zeges en won dit weekeinde thuis ook van hekkensluiter Turnhout Tigers. Op zondag kreeg de club echter het deksel op de neus in Luik en verloor met liefst 13-1. Luik had eerder al met 3-5 gewonnen in Leuven waardoor de Franstalige Belgen na drie wedstrijden op negen punten zitten. Hetzelfde puntenaantal als rivaal Herentals dat in eigen huis met 6-2 won van Leuven en de uitwedstrijd in Antwerpen met een 0-6 zege afsloot. Antwerpen boekte in zijn vierde wedstrijd wel zijn eerste overwinning. De uitwedstrijd in Turnhout werd met 2-10 gewonnen. De stand:

1. Herentals 3-9
2. Luik 3-9
3. Mechelen 4-9
4. Leuven 4-3
5. Antwerpen 4-3
6. Turnhout 4-0

Trappers is in de Oberliga...

nog ongeslagen na vier wedstrijden. Ondanks de goedgevulde ziekenboeg in Stappegoor heeft Tilburg nog geen averij opgelopen in het lopende seizoen. Gisteren werd met 9-3 gewonnen van Herne, inclusief een zuivere hattrick van Danny Stempher. De naaste belager op de ranglijst zijn voorlopig Hannover Scorpions en Rostock Piranhas die in vier duels pas één punt morsten. Hannover Indians staat vooralsnog op tien punten en daarmee op een achterstand van twee punten. De Piranhas zijn komende zondag te gast in het IJssportcentrum in Tilburg. Op vrijdag gaat Tilburg op bezoek bij Leipzig, dat in eigen huis zondag met 0-2 verloor van de Indians en op vrijdag nog met 3-2 had verloren van Herne.

Door de blessures...

kreeg de pas 17-jarige Delaney Hessels de nodige ijstijd in de Oberliga. Helemaal tevreden was hij niet helemaal over zijn wedstrijd. 'k heb best wat kansen gemist. Dan voel je je toch wat rot. Maar van de andere kant ben ik wel heel trots dat ik nu in de Oberliga speel. Dat is toch wat anders dan bij het Toekomstteam. Het gaat allemaal veel sneller en je krijgt veel minder tijd en ruimte. Coach Bo Subr gaf me extra vertrouwen door me in de startopstelling te zetten. Dat voelt goed', vertelt hij aan Brabants Dagblad.

Fotograaf...

Arie Leeuwesteijn maakte natuurlijk weer de nodige foto's van het duel van Trappers. Hieronder zijn fotoreportage.

Daniel Sprong...

raakte afgelopen week geblesseerd aan zijn knie. Hij trainde weliswaar volop mee op donderdag, maar miste vrijdag het oefenduel van de Penguins en ontbrak zondag ook op de training. Ondanks dat is het de verwachting dat Sprong bij het begin van het NHL-seizoen komende week, mits fit, bij de selectie van de Penguins zit. De club zou hem door de zogenoemde waivers moeten sturen, wat betekent dat hij 'gratis'door een andere club kan worden opgepikt. Dinsdagmiddag rond vijf uur moet Penguins hier een beslissing over nemen. PGH Hockey Now heeft meer informatie >>>

Voor Mike Dalhuisen en

Bad Nauheim was er zondag een zege uit bij Tölzer Löwen. De club won met 3-4 na penaltyshots. Radek Kristan scoorde het winnende shot voor de Teufels. Dalhuisen had geen punten. In zes duels heeft de Nederlandse international een goal en drie assists met 32 schoten op doel en tien strafminuten.

Steve Mason en...

Rapperswil-Jona blijven de hekkensluiter op het hoogste niveau in Zwitserland. Zaterdag werd de uitwedstrijd bij Friborg-Gotteron nipt verloren met 3-2. Mason speelde in alle vijf de wedstrijden en staat nog op één assists en vijf schoten op doel. Hij liep nog niet tegen strafminuten op.