IMG 6763

29 september 201823:06

Round-up: Winst voor Tigers, Devils en Eaters

Amsterdam opende het bekerseizoen met een overwinning op Zoetermeer. Geleen haalde in Tilburg de dubbele cijfers. Nijmegen won met 1-4 in Den Haag.

Amsterdam Tigers - Zoetermeer Panters 4-3

Amsterdam en Zoetermeer traden allebei shorthanded aan voor de openingswedstrijd van de bekercompetitie. Bij de hoofdstedelingen ontbraken onder meer Ivan Muso, Marcel Kars, Maarten Brekelmans en Tobias Kathan. Bij Zoetermeer was Ludek Skop de grote afwezige.

Het was wel een mooi begin van het seizoen. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam was naar de Jaap Edenbaan gekomen om de eerste puck in te werpen voor de wedstrijd. De Groen-Links-politica had amper het ijs verlaten of de puck lag al in het net. Na 28 seconden was er een schuiver vanaf de zijkant en Stef Overweg was alert genoeg om zijn rentree in competitieverband bij Amsterdam luister bij te zetten met een treffer.

Het duurde niet lang voordat Zoetermeer gelijkmaakte. Na ruim drie minuten spelen bracht Joy Turpijn de puck in en scoorde Thomas Borgman van dichtbij op de backhand zijn eerst goal van het nieuwe seizoen. Die stand bleef de rest van de periode op het scorebord staan in de met ruim 450 toeschouwers gevulde ijsbaan in Amsterdam.

De thuisploeg greep in de tweede periode duidelijk het initiatief en de oudste speler op het ijs speelde daar een hoofdrol in. De inmiddels 47-jarige John Versteeg besloot er nog een jaar aan vast te plakken en liet in het eerste duel direct weer zien dat hij zijn goal-instinct niet heeft verloren. Eerst reageerde hij alert tijdens het rommelige situatie voor het doel van de nieuwe Finse doelman van Zoetermeer Lauri Ramo om de puck over de lijn te duwen.

Tijdens een powerplay van Zoetermeer een paar minuten later stond de veteraan op scherp om de scherpe pass van Michael Mackie-Kwist aan te nemen en richting het doel van Panters te schaatsen. Daar maakte hij oog-in-oog met Ramo geen fout en vergrootte de Amsterdamse marge naar twee goals.

Die voorsprong was weliswaar op dat moment verdiend, maar Panters speelde toch goed mee. De ploeg schiep zich kansen, maar verzuimde af te ronden. Dat gebeurde wel nadat achter elkaar Donny Pohlman en John Versteeg naar de strafbank werden verwezen door scheidsrechter Martin de Wilde. De langdurige powerplay, waaronder een stuk met twee man meer op het ijs, leidde uiteindelijk tot de treffer van Michael van Rijswijk.

De derde periode was daarna voor Zoetermeer Panters, dat veel puckbezit had, veel in het aanvalsvak kwam en de nodige kansen kreeg om op gelijke hoogte te komen. De treffer viel echter na ruim elf minuten in de periode aan de andere kant. Het schot van afstand van Mackie-Kwist leek redelijk onschuldig, maar viel via de handschoen van doelman Ramo toch in het net, 4-2.

Een laatste offensief van Zoetermeer leverde dertien seconden voor tijd nog een nieuwe aansluitingstreffer op, Cas Staps van dichtbij, maar daar bleef het bij. Amsterdam hield de punten in de hoofdstad, dus burgemeester Halsema kan tevreden zijn.

Cairox Hijs Hokij Den Haag - Ahoud Devils Nijmegen 1-4

De topper in Den Haag tussen regerend landskampioen Den Haag en uitdager Nijmegen eindigde in een 1-4 overwinning voor de uitploeg. Nijmegen pakte in de openingsminuut het initiatief via een treffer van Levi Houkes en gaf de rest van de wedstrijd de voorsprong niet meer uit handen. Het was de van een schorsing teruggekeerde Roderick van den Hout die met een schot van afstand de tweede Nijmeegse treffer scoorde na enkele minuten spelen in de tweede periode. Jasper Kick zorgde weliswaar voor de aansluitingstreffer, maar Nijmegen sloeg vrijwel direct terug via Ritchie van Hulten. Pogingen voor de ploeg van Chris Eimers om verder terug te komen stuitten op onder meer de prima keepende Deniz Mollen. Branden Eden scoorde in de slotfase de treffer die de eindstand op 1-4 bepaalde.

Tilburg Trappers (Beneliga) - Microz Eaters Limburg 0-10

Geleen liep zaterdagmiddag in de eerste periode al uit naar een 0-4 voorsprong tegen het Beneliga-team van Tilburg Trappers en haalde uiteindelijk na zestig minuten de dubbele cijfers door een treffer drie seconden voor tijd van Lukasz Bartek, zijn tweede van de avond. Ook Nick Verschuren was twee keer succesvol, net als Luca Heutmekers. Dean Moors, Yan Turcotte, Tom Marx en Mitch Koumans waren succesvol voor Eaters.