Den Haag stock Hijs Hokij
— © Archieffoto Robert Bos (Flickr)

7 september 202007:11

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Oefenwedstrijd, theatervoorstelling en een noodkreet

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor de oefenzege van Den Haag in Leuven, voor een speciale theatervoorstelling rondom ijshockey en Tilburg Trappers, voor de aanstelling van Raphael Joly als hoofdcoach bij Erfurt, een noodkreet vanuit de Oberliga's richting de overheid, een bijzondere onderscheiding voor Matt Dumba en de eerste wedstrijd in de serie tussen Dallas en Vegas.

In Leuven werd...

afgelopen zaterdag weer ge-ijshockeyt. Het eerste team van Cairox Hijs Hokij Den Haag kwam op bezoek bij Leuven Chiefst en won het duel uiteindelijk na penaltyshots met 3-4. Justin Evers scoorde twee keer tijdens de reguliere speeltijd en nam ook het beslissende penaltyshot voor zijn rekening. Mike van Oeveren nam de andere Haagse treffer voor zijn rekening. Dries Blockx, Lukas Tambeur en Iniaz Steyeart waren de Leuvense doelpuntenmakers.

Tilburg Trappers gaat het...

theater in. Onder de titel 'Ode aan ijshockey en Trappers' wordt een zogenoemd theatercollege opgezet in Tiliander in Oisterwijk met Ron Berteling en Mickey Bastings. De show wordt op 12 november twee keer gehouden, om 19.30 uur en 21.30 uur, waarbij natuurlijk rekening is gehouden met alle noodzakelijke coronabeperkingen. Op 30 januari wordt de show nog een keer overgedaan en zal ook Diederick Hagemeijer aanwezig zijn. De presentatie is in handen van Eddy van der Ley.

Oud-international Raphael Joly....

heeft een nieuwe club. Hij wordt hoofdcoach van Black Dragons Erfurt in de Oberliga Nord. Het wordt de eerste baan als hoofdcoach voor de 31-jarige voormalige speler van onder meer Nijmegen, Tilburg, Den Haag en Oranje. Afgelopen jaar fungeerde Joly al als assistent-coach bij Duisburg, de club waar hij de laatste jaren van zijn actieve loopbaan als speler actief was.

Lees hier meer over de aanstelling van Joly >>>

Alexander Sulzer heeft...

zijn loopbaan be√ęindigd. Hij speelde ruim v450 wedstrijden in de DEL, 131 in de NHL en 155 in de AHL. Hij kwam ook veel uit voor de Duitse nationale ploeg. Afgelopen seizoen had hij voor D√ľsseldorf moeten spelen, maar bij de speler werd een tumor aangetroffen, die operatief verwijderd werd waardoor hij niet in actie kon komen. De 36-jarige Sulzer zegt in de offici√ęle verklaring dat hij de afgelopen maanden goed naar zijn lichaam heeft geluisterd en ervan overtuigd is dat het be√ęindigen van zijn loopbaan de beste beslissing is.

Diez-Limburg blijft druk bezig...

met het versterken van de selectie richting het Oberliga-seizoen. De club heeft de 19-jarige verdediger Jan W√§chtersh√§user aangetrokken voor het komende seizoen. De in Bad Nauheim speelde vorig jaar op het hoogste jeugdniveau voor D√ľsseldorf en kwam in tien wedstrijden uit voor Essen in de Oberliga.

De baas van de DEL,

Gernot Tripcke benadrukt in een interview met Deutschlandfunk dat een start van de DEL zonder publiek eigenlijk ondenkbaar is. De aanvang van de competitie is al uitgesteld naar 13 november. 'We moeten met publiek beginnen en het liefst met zo veel mogelijk toeschouwers', aldus Tripcke. Regionaal zijn er op dit moment nog grote verschillen. Zo mogen in Beieren nog helemaal geen toeschouwers bij sportwedstrijden zijn, ligt de limiet in Baden-W√ľrttemberg op 500 en in Noordrijn-Westfalen op 300. Hij put hoop uit de situatie in de deelstaat Saksen, waar topclub RB Leipzig over twee weken met 8400 toeschouwers op de tribune mag beginnen.

Vorige week meldden we al...

dat de clubs in de Oberliga opnieuw een beroep doen op de Duitse overheid om steun. In de offici√ęle verklaring staat dat zonder financi√ęle ondersteuning vanuit de overheid en zonder publiek het niet mogelijk is om aan het seizoen te beginnen. Clubs nemen nu al een enorm financieel risico door met trainingen en de voorbereiding op het nieuwe seizoen te beginnen. De Duitse bond waarschuwt ervoor dat als er geen ondersteuning komt de ijshockeysport op veel locaties zal stoppen, met enorme gevolgen voor de breedtesport. De clubs hebben vier eisen op het gebied van ondersteuning en handhaving van de maatregelen gesteld. Het is volgens de clubs vijf voor twaalf. De Oberliga moet halverwege oktober officieel beginnen.

Verdediger Matt Dumba van de....

Minnesota Wild is de winnaar van de King Clancy Memorial Award voor een speler die een belangrijke maatschappelijke bijdrage heeft geleverd en zowel op als buiten het ijs leiderschap heeft getoond rondom belangrijke onderwerpen. Dumba is een van de voormannen van de zogenoemde Hockey Diversity Alliance, die tot doel heeft gesteld racisme en ongelijkheid in de ijshockeysport aan te pakken. Dumba hield over dit thema begin augustus een veelgehoorde toespraak en zorgde ervoor dat er aandacht voor het onderwerp bleef. Ook zette hij onder de nama Rebuilding Minnesota een goed doel op om bedrijven te helpen die zijn getroffen door de protesten rond de dood van George Floyd.

En dan zijn ook nog de...

conference finals begonnen. Een doelpuntrijke affaire was het niet. John Klingberg scoorde namens Dallas Stars het enige doelpunt in de openingswedstrijd van de serie tegen Vegas Golden Knights. Anton Khudobin maakte 25 saves voor zijn eerste shutout in de play-offs. Marc-Andre Fleury aan de andere kant van het ijs maakte 24 saves. De serie gaat in de nacht van dinsdag op woensdag verder. Vannacht is het de beurt aan de New York Islanders en Tampa Bay Lighting op te beginnen aan hun best-of-seven-serie.