Wk Dames U18 Nederland Kazachstan 6737

29 januari 202008:02

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Prijzen voor Fondse en De Jong - Jong Oranje tegen Kroaten en krappe selectie

In de Morning Skate vanmorgen natuurlijk aandacht voor het einde van het WK in Eindhoven met de zilveren medaille en twee individuele awards voor spelers van de Nederlandse vrouwenploeg U18. Verder blikken we vooruit naar de wedstrijd van de U20 tegen Kroati√ę, is er aandacht voor het vertrek van twee spelers bij Nijmegen en voor de arrestatie van een legendarische doelman.

De Nederlandse U18-vrouwen..

wonnen gisteravond in Eindhoven de zilveren medaille bij het wereldkampioenschap. De ploeg was mede door twee goals van Kimberly Collard met 4-1 te sterk voor Kazachstan, dat door de nederlaag degradeerde. De gouden plak, en de promotie, waren eerder op de dag al veiliggesteld door Chinees Taipei, dat in een spannende wedstrijd nipt van Australi√ę won.

Lees het wedstrijdverslag met reacties van Collard en bondscoach Myrthe Martens >>>

Nederland viel ook...

in de prijzen bij de uitreiking van de awards voor de beste spelers van het toernooi. Doelman Emma Fondse werd uitgeroepen tot beste goalie en aanvaller Esther de Jong tot beste aanvaller. De prijs voor de beste verdediger ging naar de aanvoerder van Chinees Taipee.

Fotograaf Marco Spelten..

was bij de wedstrijd en maakte de onderstaande uitgebreide fotoreportage.

Intussen is in Gangneung..

ook het wereldkampioenschap U20 met Nederland en Belgi√ę begonnen. Oranje verloor de openingswedstrijd tegen Zuid-Korea met 1-5. Oranje trof direct een sterke tegenstander, die vooral in de eerste tien minuten van de wedstrijd duidelijk domineerde. Nederland had in de tweede periode kansen om een 2-1 achterstand weg te werken, maar maakte uiteindelijk in de derde periode te veel fouten in de verdediging, waardoor de tegenstander kon uitlopen naar 1-5. Jay de Ruiter scoorde de enige Nederlandse goal.

Lees hier het wedstrijdverslag >>>

De jonge Belgen...

begonnen ook met verlies. Tegen China werd met 5-3 verloren. De andere wedstrijd in het toernooi werd tegen Isra√ęl met met liefst 16-1 gewonnen door Kroati√ę. Die ploeg voerde na de eerste dag dan ook de poule aan en is de volgende tegenstander voor Oranje, zodadelijk om 08.30 uur. Op het moment van schrijven heeft China al de dubbele cijfers bereikt tegen Isra√ęl en daarmee zijn volgende overwinning veiliggesteld.

Kroati√ę is dus...

de volgende tegenstander voor Nederland is dus Kroati√ę, een ploeg die behoorlijk huishield op de openingsdag van het kampioenschap. Dominic Canic had liefst vier goals en en drie assists, terwijl Leo Selitaj vijf punten meepakte. Patrik Dobric en Sven Paulovic hadden ieder vier punten. Die Canic speelt in Duitsland en is dit seizoen succesvol voor TSV Erding in de regionalliga en voor Landshut in de jeugdcompetitie. De ploeg heeft verders elers die in Denemarken, Sloveni√č en de Verenigde Staten spelen, maar vooral veel jongens die in de internationale jeugdcompetitie spelen waarin teams uit Kroati√ę en Sloveni√ę spelen.

Vorig jaar eindigde de onderlinge ontmoeting niet positief voor de jongens in het Oranje. Kroati√ę won dat duel toen met 7-0 in wat toen de openingswedstrijd was voor het Nederlands team. De wedstrijd begint dus om 08.30 uur Nederlandse tijd en indien beschikbaar verschijnt hier de link naar de livestream van de wedstrijd.

Nijmegen Devils moet het...

de rest van het seizoen doen zonder Cas Staps en Ritchie van Hulten. De twee spelers hebben in overleg hun contract laten ontbinden. Dat betekent dat de selectie van Nijmegen nu drie spelers in korte tijd heeft verloren. Eerder vertrok Raymond van der Schuit naar Tilburg.

Duisburg heeft nog...

een versterking binnengehaald. De ervaren verdediger Manuel Neumann komt naar F√ľchse van EV Landshut, dat vorig jaar de stap omhoog maakte naar de DEL2. Neumann speelde 21 wedstrijden dit seizoen in de DEL2, met twee assists. De 33-jarige defense speelde eerder al drie seizoenen in Duisburg.

Voormalig NHL-goalie...

Ed Belfour is opgepakt in Bowling Green, Kentucky. Hij zou onder invloed van alcohol vernielingen hebben aangericht in het hotel, waarbij hij onder meer een gordijn van de muur had gerukt. Bovendien verzette hij zich tegen arrestatie.De lokale televisiezender heeft het volledige verhaal.

Sean Monahan...

van de Calgary Flames brak vannacht door de grens van vierhonderd punten.

De Ottawa Senators hebben...

misschien geen geweldig seizoen, maar deze combinatie van vannacht mag er wezen....