Morning Skate Gritty

25 september 201808:21

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Spelregels, Sprongwatch en een enge mascotte

In de Morning Skate vandaag onder meer aandacht voor een laatste oefenwedstrijd, voor Martijn Oosterwijk, Daniel Sprong, spelregels, goed nieuws voor ijshockeyfans in Seattle en de nieuwe mascotte van de Philadelphia Flyers.

Het Beneliga-team..

van Tilburg Trappers heeft maandag de voorbereiding op het seizoen afgesloten met een 2-4 overwining op de U20 van Nederland. Euan Hendriks, Nikita Kamyshev, Max Dubovecky en Floris van Elten bezorgden de Tilburg een 0-4 voorsprong, alvorens Oranje via Donovan de Zwart en Sebastian Kragt in de laatste iets meer dan tien minuten iets terugdeed.

Doelman Martijn Oosterwijk..

komt dit seizoen weer uit voor Visby/Roma HK dat uitkomt in de Zweedse Division I. Ook hier zijn de eerste speeldagen van het nieuwe seizoen alweer afgewerkt. De ploeg van Oosterwijk speelde tot nu toe vier wedstrijden en won er een. De Nederlandse international vormt bij de club een duo met Daniel Marmenlind. Afgelopen weekeinde kreeg Oosterwijk de start tegen Enköpings, waarbij zijn ploeg met 4-5 verloor. Oosterwijk maakte 24 saves voor een save% van 82.76.

De nieuwe referee in chief...

Paul de Brabander legde afgelopen zaterdag bij de strijd om de Ron Bertelingschaal uit waarom Nederland meer scheidsrechters nodig heeft. Maar hij gaf ook een toelichting op de aanpassing van de regels rond het ijshockey. Een handig overzicht voor iedereen die komend weekeinde het eerste speelweekeinde van de beker gaat volgen. Met dank aan Flyers Live TV en Ferdinand de Jong.

Sprongwatch I

breken meer belangrijke dagen aan.De Pittsburgh Tribune besteedde afgelopen maandag weer aandacht aan het in Amsterdam geboren ijshockeytalent. 'Zijn scorende vermogen is duidelijk. Zijn schotvaardigheid is duidelijk. Dat is ons allemaal meer dan duidelijk. Maar het spelletje draait om meer dan alleen de puck schieten', zo wordt coach Mike Sullivan geciteerd. Sprong speelde tot nu toe in drie wedstrijden in de oefencampagne van de Penguins en heeft geen goals, een assist en vijf schoten op doel. Hij stond p het ijs voor twee doelpunten in vijf-tegen-vijf en voor één tegentreffer in even strength.

Sprongwatch II

De verslaggever van de krant vat de campagne van Sprong tot nu toe als volgt samen. 'Hij heeft niet slecht gespeeld en deed regelmatig zijn best om ook defensief zijn werk te doen, maar hij had niet veel succes met de puck aan zijn stick'. En scoren is wel wat coach Mike Sullivan hem graag ziet doen. 'Dat is denk ik de kracht van zijn spel. Dat zien we graag. Als een speler heb je niet altijd controle over het feit of de puck in het net gaat of niet, maar je kunt wel het proces controleren. De vaardigheid om scoringskansen te genereren en je betrokkenheid bij het creëren van kansen. Dat is waar onze focus met Daniel is', aldus Sullivan tegen de krant in Pittsburgh.

Sprongwatch III

De ijshockeysite Pittsburgh Hockey Now publiceerde een versie van zijn stock-report, waarin een soort van dagkoersen van spelers worden bijgehouden en voor Daniel Sprong noteert de site de status 'Trending Down. 'Onze voorspelling dat Sprong de rechtervleugel in de vierde lijn zal zijn, klopt mogelijk. In die situatie met weinig druk en samen met Matt Cullen is mogelijk de beste weg vooruit. Als frustraties een rol gaan spelen, kan het erger worden. Het wordt een zeer belangrijke week voor de loopbaan van Sprong.'

Sprongwatch IV

Beter nieuws is er van de website The Score, die een overzicht heeft gepubliceerd van vijf spelers waarvan de site verwacht dat die dit seizoen definitief doorbreken. En daarbij wordt ook Daniel Sprong genoemd. Hij wordt omschreven als een speler met heel veel offensief talent dat mogelijk de kans krijgt om met enkele zeer getalenteerde teamgenoten in een lijn te spelen. Lees het hele verhaal hier >>>

De hoogste baas..

van de DEL, Gernot Tripcke, heeft zijn contract voortijdig verlengd tot 2022. De 50-jarige jurist werkt al 21 jaar bij de hoogste Duitse ijshockeyliga en geldt als een belangrijke architect van de groei van de competitie de afgelopen jaren. 'De zilveren medaille van onze nationale ploeg bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang heeft laten zien welk enorm potentieel onze sport heeft. Deze wind in de rug willen we gebruiken om de sport verder op kaart te zetten in ons land', aldus Tripcke.

De komst van een NHL-team...

naar Seattle is weer een stap dichterbij. De gemeetneraad van de stad aan de westkust van de Verenigde Staten heeft unaniem ingestemd met de plan voor een opknapbeurt ter waarde van zevenhonderd miljoen dollar van de KeyArena in de stad. Het betreft een plan ingediend door de Oak View Group die druk bezig is een nieuw team ind e NHL te krijgen. Volgende week zijn daarover belangrijke gesprekken, terwijl de NHL waarschijnlijk in december beslist over een verdere uitbreiding van de NHL na de komt van de Vegas Golden Knights vorig jaar.

Briant Gionta...

gaat na zestien jaar in de NHL met pensioen, Ryan Kesler van de Ducks mag heel voorzichtig weer gaan deelnemen aan de trainingen nadat hij in juni onder het mes ging. RFA-verdediger Shea Theodore tekende een contract voor zeven jaar met een gemiddelde waarde van 5,2 miljoen dollar bij de Vegas Golden Knights en Scottie Upshall heeft geen contract kunnen afdwingen bij de Edmonton Oilers.

En dan nog dit...

een mascotte moet toch een schattig ding zijn waar kinderen en andere fans mee beleven? De Flyers hebben Gritty gelanceerd, hun nieuwe mascotte. En mensen lijken hem nogal eng te vinden. Zelfs andere NHL-teams hebben lol met de nieuwe creatie.

Delen