Stock - Puck in bovenhoek
— © Marco Spelten/IJshockey.com

23 september 202007:01

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Tekorten, Awards en een prachtige schaatsactie

In de Morning Skate aandacht voor de vraag of de DEL wel gaat beginnen in Duitsland, voor nieuws uit Geleen en Heerenveen, alsmede Daniel Sprong, de bekroning van een ijshockeyseizoen, een prachtige schaatsactie in Omsk, de NHL Awards, de stand van zaken in de NHL-play-offs en nog veel meer.

Geleen neemt afscheid van....

Vadim Gyesbreghs, die onder meer vanwege de coronaregels de keuze maakt om dichterbij huis te gaan spelen.

Lees hier meer over het vertrek van Gyesbreghs >>>

En Unis Flyers Heerenveen...

is druk bezig geld in te zamelen om zo alsnog deelname aan de Beneliga veilig te stellen. Uiterlijk op 30 september moeten de Nederlandse clubs duidelijkheid geven.

Lees hier meer over de actie bij Flyers >>>

Het is nog altijd niet duidelijk...

of de hoogste Duitse ijshockeyliga daadwerkelijk van start gaat of niet. Eerder al werd de start uitgesteld naar 13 november, maar de definitieve beslissing om te gaan spelen werd afgelopen maandag doorgeschoven naar 2 oktober. Zoals de stand van zaken nu is, is spelen niet realistisch. De clubs hebben berekend zo'n 60 miljoen euro tekort te komen volgens de huidige regels. Dat gat moet gedekt worden door overheidssteun, toeschouwers of andere geldstromen.

Intussen gaan de clubs wel...

door met de voorbereiding op een seizoenstart. Zo krijgt Eisbären uit Berlijn steun van zusterclub Los Angeles Kings, dat vijf spelers naar de Duitse hoofdstad stuurt. Vanwege de onzekerheid over wanneer het volgende NHL-seizoen begint en de vraag of er wel een AHL-seizoen komt, proberen clubs zo veel mogelijk talentvolle spelers aan ijstijd in Europa te helpen.

In Spanje is het seizoen...

wel hervat en is eerst het vorige seizoen afgerond. Puigcerda werd daar deze week gekroond tot de nieuwe kampioen bij de mannen.

Een mooie schaatsactie...

in de KHL van Reid Boucher, een voormalige New Jersey Devil en Vancouver Canuck en sinds dit jaar actief voor Avangard Omsk.

The Pensblog....

keek nog maar eens terug op de trade van een kleine twee jaar geleden waarbij Daniel Sprong naar de Anaheim Ducks werd gestuurd in ruil voor verdediger Marcus Petterson. Het artikel biedt een uitgebreide statistische analyse van de NHL-prestaties van Sprong vanaf het begin van zijn loopbaan. Sprong verlengde onlangs zijn contract bij zijn huidige club Washington Capitals met twee jaar.

Lees hier de analyse van Pensblog >>>

In de NHL zijn...

de nodige prijzen uitgereikt. zo wint Leon Draisaitl de Hart Trophy als de meest waardevolle speler in de NHL. Daarnaast won hij ook de Ted Lindsay Award als de Most Outstanding Player volgens de andere spelers. Roman Josi won de Norris Trophy als de beste verdediger en Connor Hellebuyck de Vezina Trophy als de beste doelman. De Calder Trophy voor de beste rookie ging naar Cale Makar.

Ook de verschillende All Star Teams...

werden gepubliceerd, waarin de onderscheiden spelers vanzelfsprekend ook een belangrijke rol spelen. Het eerste All Star team bestaat uit doelman Connor Hellebuyck, verdedigers John Carlson en Roman Josi, alsmede aanvallers Leon Draisaitl, Artemi Panarin en David Pastrnak. In het tweede All Star Team staan doelman Tukka Rask, verdedigers Victor Hedman, Alex Pietrangelo en aanvallers Nathan MacKinnon, Brad Marchand en Nikita Kucherov.

Vannacht wordt het derde duel...

in de Stanley Cup-finale gespeeld. De stand tussen de Dallas Stars en de Tampa Bay Lightning is 1-1 nadat Tampa het tweede duel met 2-3 won. De 'Bolts' liepen in de eerste periode via Brayden Point, Ondrej Palat en Kevin Shattenkirk uit naar een 3-0 voorsprong, die daarna met succes werd verdedigd. Joe Pavelski en Mattias Janmark scoorden voor Dallas, dat in het slotkwartier geen gelijkmaker kon forceren.