Morning Skate Lukasz Bartek

9 oktober 201807:59

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Topscorers, motivatie en een lege hal

In de Morning Skate op deze dinsdag onder meer aandacht Lukasz Bartek, Björn Bombis, Stef Overweg, Fabian Schotel, Guus van Nes, het publiek van de Islanders en Auston Matthews.

Lukasz Bartak is...

de topscorer van de bekercompetitie in Nederland. De Poolse Tsjech van Geleen scoorde in vier wedstrijden al zeven keer en had vier assists. Hij heeft één punt meer dan zijn teamgenoot Lars van Sloun en Nijmegen-aanvaller RJ Reed. De statistieken zijn nog wel wat vertekend door het verschil in aantal wedstrijden. Zo zit Ronald Wurm van Heerenveen na twee wedstrijden al op vijf goals en twee assists.

Foto: Jan Hofstede

De strafbankkoning...

op dit moment is Stef Overweg van Amsterdam met dertig strafminuten, gevolgd door Mitchell Riedijk van Zoetermeer (27) en Michael Mackie-Kwist van Amsterdam met 25. Deze statistiek wordt natuurlijk vertekend door de 'zware' straffen van misconducts tot match penalties. Chris de Jonge van Zoetermeer Panters liep tot nu toe tegen de meeste 2-minutenstraffen op, zes stuks in drie wedstrijden.

In de Oberliga Nord...

wordt de topscorerslijst nog altijd gedomineerd door spelers van Hannover Scorpions. Björn Bombis is de topschutter met acht goals en tien assists in zeven wedstrijden, gevolgd door zijn teamgenoot Patrick Schmid met zes goals en elf assists. Daarna volgen de eerste twee Trappers-spelers. Danny Stempher verzamelde al acht goals en en acht assists, terwijl Mitch Bruijsten op vier goals en elf assists zit.

Fabian Schotel...

stopte na afloop van het vorige seizoen met ijshockey. Tegenover AD legt hij uit waarom. 'Ik kan de motivatie niet meer opbrengen om per week drie keer te trainen en twee wedstrijden te spelen. Ik ging het voorbije seizoen met tegenzin naar de trainingen en kon me voor wedstrijden tegen mindere tegenstanders niet meer op scherp zetten. Natuurlijk ben ik pas 28 jaar. Maar ik speel ijshockey vanaf mijn vijfde. Ik heb er heel veel tijd en energie in gestoken om aan de top te komen.'

Hij pleit voor voorzichtigheid...

met jonge goalies. 'Ik was net 20 jaar toen ik in de hoofdmacht van Dordrecht Lions keepte. Dat was achteraf te vroeg. Je moet beseffen dat een ijshockeykeeper gemiddeld vijftig pucks per wedstrijd te verwerken krijgt. Als je niet goed genoeg bent, kan het hard gaan. Een ijshockeykeeper heeft een bijzonder grote invloed op het resultaat. Daar moet je mee kunnen omgaan.'

Maar we hebben niet..

persé het laatste gezien van Fabian Schotel. 'Ik sluit een terugkeer zeker niet uit. Ik houd mijn conditie in de sportschool op peil. En om een beetje aan het ijs te blijven wennen, zal ik zo af en toe een keer met de 'oudjes' van Dordrecht of Hijs Hokij meetrainen', aldus Schotel in AD.

Een Nederlander om de...

komende jaren in de gaten te houden is Guus van Nes, die dit jaar zijn debuut maakt voor Quinnipiac University. Vorig jaar had hij zestien goals en 40 assists in 41 wedstrijden voor de Boston Jr. Bruins. Het seizoen begint komende zaterdag officieel als de Bobcats, zoals de ploeg waar ooit ook Mike Dalhuisen speelde heet, tegen de Vermont Catamounts spelen in de Amerikaanse universiteitscompetitie. Hier alvast het officiële profiel van Van Nes, al is Bieke natuurlijk niet zijn broer.

De drie sterren...

voor de eerste week van het NHL-seizoen zijn bekend. Auston Matthews van de Toronto Maple Leafs kreeg de eerste ster terwijl Jonathan Toews (Chicago) en Ben Bishop (Dallas) de tweede en derde ster ontvingen.

De New York Islanders...

wonnen vannacht met 4-0 van de San Jose Sharks. De wedstrijd trok echter vooral de aandacht vanwege de lege tribunes. Slechts 8790 toeschouwers kwamen naar het Barclays Center om de wedstrijd te bekijken. Het betrof wel een maandagwedstrijd in de middag, maar het is het laagste toeschouwersaantal voor de club sinds de verhuizing naar Brooklyn. Dit jaar speelt de club weer twintig wedstrijden in het oude Nassau Coliseum en er zijn plannen voor nieuwbouw. Vermoedelijk is het huidige seizoen het laatste in Barclays Center.

Delen